5 informatii utile despre mastile de protectie respiratorie

Masca de protectie respiratorie a devenit accesoriul fara de care nimeni nu mai iese din casa. Desi este un produs care poate oferi protectie impotriva virusurilor, a particulelor de praf, a particulelor de polen si a altor elemente daunatoare, aceasta poate sa fie ineficienta atunci cand nu este aleasa corect sau atunci cand nu este purtata corect.

 

Nu toate mastile de protectie respiratorie sunt la fel si nu toate au acelasi scop. Cei de la Cube Medica , producatori de echipamente si consumabile medicale cu renume mondial, au evidentiat o serie de informatii utile despre masti si modul in care acestea trebuie sa fie folosite.

 

  1. Exista mai multe tipuri de masti chirurgicale, in functie de scop si de gradul de filtrare pe care il ofera. Pentru medici si pentru persoanele bolnave exista mastile chirurgicale. Acestea protejeaza impotriva picaturilor mari si sunt destinate protectiei celor din jur. Pentru cei expusi la medii periculoase exista mastile cu protectie FFP1, FFP2 sau FFP3. Acestea filtreaza pana la 99.5% dintre particule, incepand de la polen si praf si terminand cu mucegaiuri, virusuri sau particule fine cum ar fi azbestul.
Citeste si:  Redirectioneaza traficul direct pe site-ul tau cu ajutorul serviciilor SEO potrivite

 

  1. Desi mastile cu grad mare de filtrare par foarte atractive, nu oricine le poate purta. Acestea pot ingreuna respiratia, motiv pentru care trebuie sa se acorde foarte mare atentia patologiilor asociate.

 

  1. Cel mai adesea, mastile de protectie respiratorie sunt de unica folosinta. Acestea pot fi refolosite doar daca sunt echipate cu filtre care pot sa fie schimbate. In caz contrar, masca trebuie sa fie folosita o singura data, dupa care trebuie sa fie aruncata. Perioada maxima in care o masca poate fi eficienta este de 4 ore.
Citeste si:  Cele mai importante lecții de viață pe care i le poți oferi copilului tău

 

  1. Indiferent ca sunt destinate domeniului medical sau industrial, mastile de protectie trebuie sa primeasca avize din partea institutiilor abilitate. In Europa, mastile chirurgicale trebuie sa respecte standardul EN 14683, iar mastile respiratorii trebuie sa respecte standardul EN 149-2001. Daca vrei sa porti masti de buna calitate, este indicat sa le achizitionezi din farmacii sau din magazine de incredere.

 

  1. Este extrem de important modul in care masca este fixata pe fata. Aceasta trebuie sa acopere in totalitate nasul, barbia si gura. Dupa ce este pusa pe fata, masca trebuie apasata ferm, in asa fel incat partile laterale sa fie lipite de obraji. In caz contrar, utilizarea ei este ineficienta.
Citeste si:  Toate tipurile de elevatoare auto în funcție de destinația, mecanismul și structura lor

 

Este important, asadar, sa stii ce masca trebuie sa folosesti si sa stii cum sa o folosesti. O purtare corecta a acestui accesoriu poate ajuta la eliminarea unui numar mare de riscuri. Nu elimina toate riscurile, insa.

Purtarea mastii de protectie poate fi extrem de eficienta, insa nu este suficienta pentru a oferi siguranta impotriva virusurilor si bacteriilor. Este foarte important ca in perioada epidemiilor sau a pandemiilor sa se acorde atentie si comportamentului social. Astfel, distanta dintre oameni in locurile publice trebuie sa fie de cel putin 1.5 metri iar adunarile sociale este bine sa fie evitate.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close