Președintele rus sancționează aspru toți cetățenii ruși care se opun „operațiunii militare speciale” din Ucraina

55

În prezent, președintele rus Vladimir Putin sancționează aspru toți cetățenii ruși care se opun „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Deja Vladimir Putin a exclus din consiliul științific de pe lângă Consiliul de Securitate al Rusiei câțiva oameni de știință care s-au opus ferm războiului din Ucraina.

Elita din Rusia: aspru pedepsită de Putin

Astfel, Vladimir Putin a exclus patru experți din consiliul științific de pe lângă Consiliului de Securitate al Rusiei, reiese din decretul prezidențial din 28 martie, relatează MEDUZA.IO.

Concret, au fost exclusi din consiliu Aleksei Gromîko, directorul Institutului Europei din cadrul Academiei Ruse de Științe, Aleksandr Nikitin, director al Centrului pentru Securitate Euro-Atlantică din cadrul MGIMO (Institutul de Stat pentru Relații Internaționale) al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Panov, cercetător șef al Institutului pentru SUA și Canada al Academiei de Științe a Rusiei şi Serghei Rogov, director științific al Institutului pentru SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

Însă, motivele excluderii lor din consiliu nu sunt precizate în decret. Surse din cadrul administrației Consiliului de Securitate al Rusiei au declarat pentru Kommersant că este vorba de „o actualizare” a consiliului științific, ai cărui membri se schimbă periodic prin rotaţie.

Elita Rusiei, profund îngrijorată de criza ucraineană

Decretul prezidențial nu spune cu cine au fost înlocuiți aceştia. Dar, la începutul lunii martie, toți cei patru oameni de știință, împreună cu colegi din statele Unite ale Americii și din țările europene, au semnat o declarație în care „și-au exprimat îngrijorarea extremă cu privire la cea mai mare criză de pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

În acest sens, autorii apelului au cerut părților în conflict să înceteze focul, să stabilească o cooperare pe probleme umanitare, să se abțină de la retorica nucleară și, de asemenea, să convină asupra măsurilor suplimentare pentru prevenirea incidentelor militare între SUA și NATO, pe de o parte, și Rusia, pe de o parte.

În opinia sa, Aleksei Gromîko a declarat pentru RTVI că nu știe de ce el și alți experți au fost expulzați din consiliul ştiinţific de pe lângă Consiliul de Securitate al Rusiei și a presupus că autoritățile nu le-au ascultat recomandările.

„Declarația a avut mult sens în acele vremuri din punctul de vedere al intereselor naționale ale țării noastre” – a subliniat Gromîko.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că forţele ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de mai multe săptămâni de trupele Moscovei, trebuie să plece pentru ca civilii din oraş să poată primi ajutor.

Aşadar, „Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, luptătorii naţionalişti ucraineni trebuie să renunţe la rezistenţă şi să depună armele”, a afirmat Putin, conform unui comunicat al Kremlinului care rezumă o discuţie telefonică avută de preşedintele rus cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata