Fermierii din județul Olt primesc 80 de milioane de euro pentru finațarea investițiilor

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian-Ionuț CHESNOIU a participat în data de 9 mai 2017 la Conferința Regională „Fondurile Europene pentru micii și tinerii fermieri”, alături de președintele Federației AGROSTAR, Ștefan NICOLAE, de deputaţii Alexandru STĂNESCU şi Dan CIOCAN, precum și de Virgil DELUREANU (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt), de Florin CIOBANU (președintele Asociației Tinerilor Fermieri din județul Olt). De asemenea, au fost prezenți și Emil MARINESCU (directorul Direcţiei Agricole Olt), Doru Daniel NEAGU (directorul executiv adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Olt) şi reprezentanții structurilor teritoriale ale AFIR.

Evenimentul, organizat la sediul Consiliului Județean Slatina din județul Olt de către Federația AGROSTAR cu sprijinul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a reunit organizații ale fermierilor din județele Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj, Teleorman și Vâlcea. De asemenea, au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor publice, autorități locale, dar și consultanți.

În cadrul conferinţei au fost dezbătute problemele cu care se confruntă micii fermieri în accesarea și implementarea proiectelor pe fonduri europene, dar și soluții pentru acestea. În plus, au fost analizate și criteriile de eligibilitate ale proiectelor aferente submăsurilor (sM) 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri și 6.3 – Dezvoltare ferme mici. Oficialii prezenți la întâlnire au răspuns punctual întrebărilor venite din partea fermierilor, dar au explicat și faptul că finanțarea cu fonduri europene se acordă în conformitate cu prevederile legale și procedurale din care decurg anumite obligații contractuale.

Oltul este unul dintre județele în care fermierii au accesat în număr mare liniile de finanțare PNDR pentru agricultură. Cu toate acestea, calitatea și oportunitatea investițiilor trebuie să primeze. Banii aceştia din fonduri europene nu sunt destinaţi să-i luăm şi să plecăm cu ei în Spania sau să ne cumpărăm maşină. Nu sunt bani de ajutoare sociale. Toţi fermierii trebuie să înţeleagă că nu poţi să beneficiezi de fonduri europene dacă nu te supui unor reguli. Este firesc să înţelegem că pentru a avea drepturi trebuie să îndeplinim şi anumite obligaţii, stabilite prin regulamentele care sunt făcute pentru toate ţările Uniunii Europene. Reamintesc, ori de câte ori am ocazia, că rolul AFIR este acela de a fi aproape de beneficiari, de a le oferi îndrumare și sprjin, astfel că îndemn pe toți fermierii când au probleme sau nelămuriri să ia legătura cu structurile noastre din teritoriu, fie Oficiul județean, fie Centrul regional.” a declarat Adrian-Ionuț CHESNOIU, directorul general AFIR.

Reprezentanții organizațiilor de fermieri prezenți la întâlnire au remarcat că alocarea pentru sesiunea din 2017 este una mai generoasă pentru solicitanții de fonduri europene și că aceștia trebuie să valorifice oportunitatea accesării acestor finanțări pentru a dezvolta investiții în agricultură. De asemenea, deputatul Alexandru STĂNESCU, reprezentant al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, a precizat că astfel de întâlniri sunt extrem de utile fermierilor, dar și autorităților care pot astfel analiza oportunitatea adaptării legislației în domeniul agriculturii.

Fermierii și antreprenorii din județul Olt au încheiat până în acest moment 1.699 de contracte de finanțare a proiectelor de investiții, în valoarea de aproximativ 80 de milioane de euro. Plățile efectuate până în prezent sunt de peste 27,6 milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata