UE dezvăluie planuri pentru întoarcerea turiștilor de peste mări

Comisia UE a recomandat reducerea restricțiilor privind călătoriile neesențiale din străinătate.

Conform planurilor, oricine a primit ultima doză de vaccin aprobat de UE cu cel puțin două săptămâni înainte, i se va permite să călătorească.

„Este timpul să reînvie industria turistică a UE și să reaprindă prietenii transfrontaliere – în siguranță”, a scris pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În prezent, UE permite călătoriile neesențiale doar din șapte țări.

Dar propunerile vor conține, de asemenea, o „frână de urgență” care permite statelor membre să limiteze rapid călătoriile ca răspuns la noile variante sau la o situație de sănătate deteriorată în țările din afara UE. Aceasta va fi revizuită la fiecare două săptămâni.
UE a anunțat deja planuri pentru un certificat digital, care să acopere orice persoană care fie este vaccinată împotriva Covid-19, fie are un test negativ, fie s-a recuperat recent.

Statele membre vor putea accepta turiști din afara UE dacă au primit un vaccin aprobat, a declarat luni Comisia Europeană, deși acest lucru ar putea fi extins pentru vaccinurile care au finalizat procesul de listare a utilizărilor de urgență ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În plus, copiii care nu au putut primi un vaccin ar trebui să poată călători cu părinții, atâta timp cât prezintă un test negativ, deși pot fi necesare teste suplimentare la sosire.

Până la lansarea abonamentului la nivelul UE, cunoscut sub numele de certificat verde digital, țările „ar trebui să poată accepta certificate din țări terțe în baza legislației naționale”, a adăugat Comisia Europeană. Această decizie ar include „capacitatea de a verifica autenticitatea, validitatea și integritatea certificatului și dacă acesta conține toate datele relevante”.

Planurile vor crește, de asemenea, numărul pragului de cazuri în țările din care sunt permise toate călătoriile – supuse carantinei sau testării – de la 25 de infecții la 100.000 de persoane la 100. Acest lucru, notează propunerile, este încă mult sub media UE de peste 420 la 100.000.

Măsurile nu vor afecta normele actuale privind călătoriile esențiale sau cetățenii UE și rezidenții pe termen lung și familiile acestora.

Recomandarea va acoperi toate statele membre ale UE, în afară de Irlanda, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Până în prezent, UE a aprobat patru vaccinuri: Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca și Janssen / Johnson & Johnson. Toate necesită două doze pentru o protecție maximă, cu excepția vaccinului monodoză Janssen / Johnson & Johnson.

Aceleași vaccinuri au fost autorizate pentru utilizare de urgență de către OMS, cu aprobări similare pentru Sinopharm și Sinovac din China, așteptate în următoarele zile și săptămâni.

Toate cele trei vaccinuri utilizate în Marea Britanie – Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca și Moderna – ar fi, prin urmare, acoperite de noile planuri UE.
Săptămâna trecută, parlamentarii europeni au aprobat planurile pentru un permis digital la nivelul întregii UE pentru a relua călătoria la timp pentru vacanțele de vară.

Cheia certificatului este un cod QR – un cod grafic citibil de pc/telefon format din pătrate alb-negru – care conține date cu caracter personal și Comisia UE spune că va fi sigur. Colaborează cu OMS pentru a se asigura că certificatul este recunoscut dincolo de Europa.

Cele 27 de state membre vor să includă și țări din afara UE, precum Norvegia, Islanda și Elveția, oficialii spunând la începutul acestei săptămâni că, călătorii vaccinați din SUA ar putea, de asemenea, să viziteze Europa în această vară.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat săptămâna trecută că nu a existat „niciun contact” cu Marea Britanie cu privire la această problemă. Guvernul Marii Britanii, care a indicat că, călătoriile în străinătate s-ar putea relua începând cu 17 mai, lucrează la propriul său sistem digital pentru călătorii internaționale care ar dovedi statutul de vaccinare a călătorilor.
Dar rămân îngrijorări practice cu privire la certificatul UE, inclusiv întrebări cu privire la cât durează imunitatea după o infecție și dacă vor fi necesare alte vaccinuri pe fondul răspândirii rapide a unor variante Covid mai contagioase.

Alte probleme includ ce date ar fi utilizate pentru a dovedi că o persoană nu a fost infectată cu coronavirus, probleme de confidențialitate și probleme de recunoaștere a informațiilor de la autoritățile sanitare din diferite țări.
O serie de țări au început deja să-și dezvăluie propriile abonamente pe măsură ce redeschid.

În Danemarca, aplicația Coronapas este utilizată pentru a permite oamenilor care au fost vaccinați sau recuperați de la o infecție să intre în baruri, restaurante și muzee.

O schemă similară este și în Israel, care are unul dintre cele mai înalte niveluri de vaccinare din lume, permite utilizatorilor să acceseze hoteluri, săli de sport și teatre. „Trecerea verde” a creat, de asemenea, oportunități de călătorie pentru cetățenii israelieni, în urma acordurilor cu Grecia și Cipru.

Între timp, Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și-a lansat propria aplicație, IATA Travel Pass, care este testată de o serie de companii aeriene, inclusiv Emirates, Etihad și Qantas.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata