Nu centrala este garantul confortului termic, ci izolația termică

37

Programele pentru schimbarea centralelor termice au o utilitate de necontestat, iar o idee la fel de bună ar fi și încurajarea aplicării de izolații termice eficiente pentru locuințe. Acest lucru deoarece cheia confortului termic constă în menținerea pentru cât mai mult timp a unei temperaturi constante în casă, lucru posibil doar cu o izolație de calitate.

 

Izolațiile termice sunt indispensabile

Protecția pereților și reducerea consumului de energie sunt lucruri posibile doar prin izolarea corespunzătoare. Un imobil poate deveni o locuință numai dacă beneficiază de anvelopare, adică de un strat izolator care să acopere zonele de îmbinare a elementelor de structură dar și lungul și latul suprafețelor aflate în contact direct cu exteriorul – sau, în cadrul pereților interiori, a suprafețelor care delimitează o încăpere de alta.

Cea mai performantă centrală termică va oferi maximul de căldură cu minimum de consum, dar tot efortul va fi în zadar dacă această căldură nu va rămâne înmagazinată în interior și va ajunge imediat în afara spațiului locuibil. Această observație pune izolațiile la baza obținerii confortului termic și în centrul preocupărilor legate de acesta. Este un lucru prea puțin menționat în contextul în care centralele tind să acapareze majoritatea interesului public.

Sigur că, fără sursa de căldură, izolația termică își pierde rolul, dar concluzia este că acestea sunt complementare și că acest confort termic resimțit e mai puțin meritul centralei, ci în primă instanță meritul izolației, care protejează munca centralei. Cam aceasta e raportul de interdependență, iar proprietarii trebuie să îl conștientizeze.

Caloriferele, robineții termostatați, termostatul centralei dar și sistemul de încălzire în pardoseală, dacă este cazul, vin în consolidarea sentimentului de confort termic, dozând și distribuind caloriile în funcție de necesarul de căldură și de zona de încălzit.

 

Spuma poliuretanică și criza energetică

Izolația termică potrivită ajută inclusiv sistemele de mai sus să performeze. Izolația cu spumă poliuretanică cu celulă închisă, spre exemplu, perfectează sistemele de încălzire în pardoseală. Acest tip de izolație se aplică prin pulverizare pe toată suprafața de interes, fără să fie nevoie de manoperă complexă sau de materiale ajutătoare.

Spuma poliuretanică este un material izolator pe care se bazează inclusiv firmele de top de izolații, cum ar fi Isoterm, pentru calitățile sale legate de coeficientul extrem de mic de transfer termic (în traducere, aproape că blochează căldura, nelăsând-o să scape) și de continuitatea izolației obținute.

Izolația termică din spumă poliuretanică are avantaje multiple, la bloc sau la casă, pentru pereți, plafon sau pardoseală, în zone mai reci sau mai calde, și generează o reducere a consumului centralei cu 35-50% pentru același regim termic ca înainte. Practic, ori se face economie la energie rămânând în același grad de confort termic, ori crește temperatura până la nivel de mânecă scurtă prin casă păstrând același consum.

 

Precum la autoturisme, și locuințele au un sistem de climatizare, doar că ușor pe alte principii. Centrala (sau sursa de căldură) este cu siguranță esențială, dar cheia înțelegerii acestui sistem de climatizare a locuinței este reprezentată de izolațiile termice. Și poate că de la ele ar trebui să înceapă discuțiile despre combaterea crizei energetice la nivel de gospodărie.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News