FMI este îngrijorat de lipsa vaccinurilor Covid și de expunerea excesivă la criptoactive în țările în curs de dezvoltare

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu

Trăim într-o lume care se luptă în acest moment cu multiple crize: pandemie, inflație, energie, lanțuri de aprovizionare întrerupte, lipsa forței de muncă, penuria cipurilor, etc.

Fondul Monetar Internațional, în cel mai recent raport privind stabilitatea financiară, a redus ușor perspectivele de creștere economică mondială pentru 2021 față de previziunile sale din iulie, dat fiind că ritmul de redresare a încetinit. FMI a avertizat că economiile lumii se redresează în ritmuri diferite în principal datorită „marelui decalaj” generat de disponibilitatea vaccinului împotriva Covid-19. FMI a menționat, de asemenea, progresele înregistrate de criptoactive, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile pe care acestea le pot aduce atât piețelor financiare cât și investitorilor.

FMI a prognozat recent o creștere a PIB-ului mondial de aproape 5,9% în acest an și de 4,9% anul viitor. Chiar dacă prognoza a fost revizuită în scădere cu 0,1% față de estimările din iulie, creșterea este aproape dublă față de media din ultimul deceniu.

În timp ce fondul așteaptă ca producția economică din țările avansate să revină în 2022 pe traiectoria dinaintea pandemiei și chiar să o depășească cu 0,9% în 2024, perspectivele pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare, în afara Chinei, sunt mult mai proaste. FMI estimează că în 2024 economia va evolua cu 5,5% sub previziunile prepandemice.

Un motiv important de îngrijorare este reprezentat de divergența perspectivelor economice pe fondul disparităților în materie de vaccinuri. Aproximativ 96% din populația din țările cu venituri mici rămâne nevaccinată, în timp ce în multe economii avansate aproape 60% din populație este complet vaccinată și începe să primească rapeluri. Acest lucru permite țărilor avansate să continue redeschiderea economiilor lor la nivelurile înregistrate înainte de pandemie.

Deși nu duce lipsă de vaccinuri, România se află pe penultimul loc la rata de vaccinare din Europa. Ne aflăm în mijlocul celui de-al patrulea val, cu peste 15.000 de cazuri noi pe zi și cel mai mare număr de decese Covid 19 din Europa raportat la mărimea populației. Conform indicelui Oxford „Stringency”, care măsoară gradul de restricții la nivel global, România se află pe locul 55, în scădere față de maximul de 87 din primul val, dar la mare distanță de nivelul zero de dinaintea pandemiei, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa redresării economice în viitorul apropiat.

Creșterea prețurilor provoacă și ea îngrijorări, însă FMI se așteaptă ca inflația pentru economiile avansate și emergente să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei până la jumătatea anului 2022. Există și o incertitudine creată de lipsa forței de muncă, chiar și în condițiile în care oamenii sunt în șomaj. Există porturi care nu pot descărca containere, magazine care nu găsesc mijloace de transport pentru a fi aprovizionate cu mărfuri, o presiune constantă asupra disponibilității transporturilor navale. Gita Gopinath, economistul-șef al FMI, a subliniat recent necesitatea de a fi „deosebit de vigilenți la șocurile venite din partea ofertei”, astfel încât acestea să nu declanșeze o spirală a presiunilor salariale. „Băncile centrale ar trebui să fie pregătite să reacționeze rapid dacă riscurile se materializează pe parcursul acestui proces de redresare economică fără precedent”, a declarat Gopinath.

 

FMI: Expunerea excesivă la criptoactive ar putea destabiliza piețele emergente

Fondul Monetar Internațional face, de asemenea, o analiză a criptoactivelor, considerând că acestea au evoluat pentru a răspunde unor nevoi variate de investiții speculative, de stocare a valorii, de conversie monetară și de plăți. Provocările pe care le ridică ecosistemul includ riscurile de integritate operațională și financiară din partea furnizorilor de criptoactive, riscurile legate de protecția investitorilor cu privire la criptoative și finanțele descentralizate (DeFi), precum și rezervele și raportările netransparente pentru unele stablecoins.

FMI este preocupat și de faptul că adoptarea criptoactivelor în unele piețe emergente și economii în curs de dezvoltare a depășit-o pe cea a economiilor avansate. Unul dintre cele mai mari riscuri legate de criptoactive pe piețele emergente este eludarea restricțiilor legate de schimbul valutar și a celor de control a circulației capitalului. Creșterea tranzacțiilor de criptoactive în aceste economii ar putea duce la destabilizarea fluxurilor de capital. FMI îndeamnă factorii de decizie politică să implementeze standarde globale pentru criptoactive și să își îmbunătățească capacitatea de a monitoriza ecosistemul cripto.

 

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 23 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata