5442 de copii și 880 părinți din județul Iași au participat la “Start în educație”

63

Iași 8 mai 2023. 5442 de copii cu vârste între 3-6 ani și 880 părinți, din 43 de comunități defavorizate din județul Iași, sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România. În timpul acțiunilor desfășurate, atât copiii cât și părinții lor s-au bucurat de suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.
Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.
Inspector Școlar General prof. Luciana Antoci – ISJ Iași: “Inspectoratul Școlar Județean Iași s-a alăturat parteneriatului recunoscând astfel importanța educației timpurii și răspunzând nevoii de a ajuta cei mai vulnerabili copii de vârstă preșcolară, preponderent din mediul rural, pentru a le facilita accesul la resurse educaționale, experiențe de învățare timpurii gestionate de părinți, precum și înscrierea și frecventarea grădiniței. Activitățile vor continua și în perioada următoare pentru a ajunge la un număr cât mai mare de copii preșcolari, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestora și pentru a le ușura integrarea în unitățile de educație timpurie din județ.”


La rândul lor, părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna iunie 2023, părinții vor putea găsi mai multe sfaturi și idei de activităţi, privind utilizarea resurselor din “Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

Simona Mihai – formator ”Școala Părinților” Regiunea Nord-Est povestește că “acest proiect s-a demonstrat a fi o șansă incredibilă, și unică în anumite localități, de informare, conștientizare și schimb de bune practici în cadrul comunității de părinți. Informațiile din zona de parenting, metode de disciplinare pozitive, etapele dezvoltării copilului precum și focusul pe importanța educației timpurii în viața fiecaărui copil, sunt primite cu mare interes de către părinții care, de cele mai multe ori, adresează întrebări, provoacă la dialog și împărtășesc din experiența proprie. Este o bucurie să vezi cum părinții se mândresc cu progresul copiilor lor, cum fac eforturi să înțeleagă ce sunt aceștia capabili să facă sau nu, la această vârstă și cum, fără excepție, fiecare încearcă în fiecare zi să fie un părinte mai bun pentru copilul său. Fără excepție, de fiecare dată, ca formator plec cu sufletul plin de bucurie, știind că acei copii vor avea parte de mai multă înțelegere, suport și sprijin din partea părinților lor.”

”Consider și știu sigur că aceste întâlniri cu părinții în mediul rural ne deschid mințile , ne fac să gândim lucrurile altfel, să luăm decizii gândite și nu pe moment. Atmosfera creeată îți dă ocazia să te exprimi cu propriile cuvinte, să ai curaj să pui întrebări . Chiar și pe noi ca părinți ne unesc aceste întâlniri. Mereu avem câte ceva de învățat și mereu ne prind bine lucrurile noi. Cu orice ocazie, aș fi încântată să mai particip la întâlniri de genul acesta.” Mamă din comuna Costuleni.

Start în educație” vine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinții, care în cadrul proiectului sunt sprijiniți să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniță să devină un partener educațional de nădejde.


_______________________________________________
Despre World Vision România
World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

Despre Fundaţia OMV Petrom
Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.

Lista comunităţi din județul Iași participante la programul “Start în educație”
1. Aroneanu
2. Andrieseni
3. Băltati
4. Bârnova
5. Belcești
6. Brăești
7. Ceplenita
8. Ciortești
9. Ciurea
10. Costuleni
11. Cotnari
12. Cozmești
13. Dagâta
14. Deleni
15. Drăgușeni
16. Erbiceni
17. Golaiesti
18. Grajduri
19. Grozesti
20. Horlesti
21. Ipatele
22. Lungani
23. Mironeasa
24. Miroslava
25. Mogosesti
26. Mogosesti Siret
27. Moșna
28. Plugari
29. Popricani
30. Prisacani
31. Raducaneni
32. Ruginoasa
33. Scanteia
34. Scobinti
35. Scheia
36. Sipote
37. Tansa
38. Tomesti
39. Trifesti
40. Tibana
41. Tibanesti
42. Tiganasi
43. Vladeni

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online