Baza rusească din Serbia: Ce se ascunde în spatele “bunelor intenţii” ale Moscovei?

Serbia si Rusia au semnat, la sfârsitul lui octombrie 2009, un acord ce permite infiintarea in orasul sârb Nis a unei “baze umanitare”. Aviatia rusa urmeaza sa o foloseasca in calitate de punct de plecare pentru contracararea consecintelor catastrofelor naturale, precum si a incendiilor ce devasteaza regulat regiunea.

Aparent, lucrurile par foarte nobile, insa unele nuante suplimentare – de exemplu, prezenta unei unitati de genisti rusi – nu pot sa nu ingrijoreze. Adesea, in spatele “intentiilor nobile” ale Rusiei se ascund cu totul alte planuri, atentioneaza publicatia bulgara The Sofia Echo.
Potrivit Sofia Echo, decizia comuna a Serbiei si Rusiei privind crearea unei baze umanitare la Nis arata destul de ciudat. De obicei, in asemenea cazuri fie tarile semneaza un acord de intrajutorare, fie companii private creeaza centre logistice, de unde guvernul poate inchiria, in cazuri extreme, mijloace de transport aeriene.

Înainte, pe acelasi loc intentiona sa-si infiinteze o baza compania bulgara Air Sofia. Potrivit unuia dintre proprietarii companiei, Lilyan Todorov, compania detinea sapte aparate de zbor, dintre care unul trebuia sa se afle mereu in stare de alerta si putea sa fie trimis in orice clipa in actiuni de stingere a incendiilor.
Planul companiei bulgare nu a fost, insa, realizat si deocamdata nu se stie in ce masura baza umanitara ruso-sârba reia intentiile Air Sofia, in pofida asemanarii proiectelor, subliniaza Sofia Echo.

Potrivit ambasadorului rus in Serbia, Aleksandr Konuzin, constructia bazei comune ruso¬sârbe va incepe in 2010, pe teritoriul aeroportului din Nis. Ulterior, baza ar urma sa se transforme intr¬un centru de activitate umanitara, la care vor mai participa Bulgaria, Croatia, Grecia si Macedonia. Cu toate acestea, mass-media sârbe continua sa caute substratul secret al planurilor aparent strict umanitare ale Rusiei.
De exemplu, una dintre teorii afirma ca principalul obiectiv al noii baze ar fi protectia gazoductului South Stream, care va trece prin Nis. “Aceasta nu este pur si simplu o baza pentru stingerea incendiilor, dar nici o baza militara in sensul clasic.

O asemenea baza apare adesea in preajma unor mari proiecte geopolitice sau energetice”, considera jurnalistul sârb Dimitrije Boarov. Cu 2 ani in urma, in Bulgaria circulau zvonuri ca serviciile secrete bulgare si colegii lor rusi intentioneaza sa creeze pentru oleoductul Burgas-Alexandroupolis o unitate militara comuna, specializata in paza de conducte, aminteste publicatia bulgara. Ministrul de interne de la acea data al Bulgariei, Roumen Petkov, sustinea tocmai aceasta idee, insa societatea bulgara nu a acceptat-o si aceasta a fost data uitarii.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca legislatia rusa le permite unor companii precum Gazprom si Transneft sa infiinteze “armate private proprii” pentru paza gazoductelor. În opinia analistului militar sârb Alexander Radic, proiectul privind infiintarea unei baze la Nis si cel privind gazoductul South Stream au legatura, insa lucrurile nu se rezuma la aceasta, lucru confirmat si de actiunile unitatii rusesti de genisti, care in luna mai ajutase autoritatile sârbe sa curete imprejurimile orasului Nis de obuze.

“În mod oficial, aceasta era o operatiune umanitara. În realitate, s-a dovedit ca pe rusi ii interesa doar coridorul – de la viitorul traseu pe care il va avea gazoductul pâna la aeroportul Nis”, a subliniaza Radic. Rusii aspira de mult sa-si consolideze pozitiile in Nis, deoarece acest oras se afla in apropierea Kosovo si Camp Bondsteel, principala baza americana din Balcani.
Mai mult decât atât, existenta unei baze la Nis ii va permite Moscovei sa monitorizeze evenimentele din jurul a doua strâmtori strategice importante pentru ea: Bosfor si Dardanele, subliniaza The Sofia Echo.

Dupa cum afirma mass-media sârbe, in 2001 Serbia si Rusia purtau negocieri privind infiintarea in regiune a unei baze rusesti, insa in martie 2003 acestea au fost intrerupte ca urmare a asasinarii premierului sârb Zoran Djindjic. Agentia analitica americana Stratfor afirmase recent ca, daca la Nis va aparea o baza ruseasca, aceasta va putea fi transformata usor din una umanitara in una militara. De asemenea, potrivit Stratfor, noua baza se va ocupa nu doar de consecintele catastrofelor ecologice, ci si de operatiunile militare din Caucaz.

Este evident ca infiintarea bazei de la Nis va stârni pe viitor numeroase alte intrebari, una dintre ele fiind si modul in care prezenta bazei rusesti se potriveste cu declaratiile Moscovei privind neutralitatea sa in aceasta regiune, subliniaza publicatia bulgara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata