Celebra scriitoare şi poetă americană Maya Angelou a murit la vârsta de 86 de ani

Celebra scriitoare, poetă și activistă pentru drepturile civile, Maya Angelou a murit miercuri, la casa sa din Winston-Salem (Carolina de Nord), la vârsta de 86 de ani, relatează The Guardian.

„Ea a trăit o viață de profesor, de activist, de artist și de om. A fost o luptătoare pentru egalitate, toleranță și pace”, a subliniat fiul său, Guy B Johnson, într-o declarație în care a confirmat decesul.

Fostul președinte american Bill Clinton, la a cărui învestire, Angelou a citit cunoscuta sa poezie „On the Pulse of the Morning”, a declarat că „America a pierdut o comoară națională, iar Hillary și eu un prieten drag”.

Marți, Angelou își anulase prezența la un eveniment în onoarea sa din „motive de sănătate”.

Angelou s-a născut Marguerite Annie Johnson, în St. Louis, Missouri, în 1928, și a supraviețuit mai multor încercări personale: a fost un copil al marii crize economice, a crescut într-un Sud segregat, a supraviețuit unui viol în copilărie, a născut în adolescență, și a fost, la un moment dat, prostituată.

Angelou a scris șapte autobiografii, printre care cunoscutele memorii „I Know Why the Caged Bird Sings” (1969) și a fost dramaturg, regizoare, actriță, cântăreață, compozitoare și romancieră.

În 1993, ea a citit „On the Pulse of the Morning” la ceremonia de învestire a președintelui Bill Clinton, ceea ce a transformat poemul — o odă adusă diversității etnice a Statelor Unite — într-un bestseller. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata