Cum vor fi distribuite vaccinurile Covid în întreaga lume?

Vaccinurile sunt administrate în întreaga lume pentru încercarea opririi pandemiei de coronavirus.

Un efort internațional, cunoscut sub numele de schema Covax, a fost înființat anul trecut pentru a încerca să asigure un acces echitabil la vaccinuri în rândul națiunilor bogate și sărace, dar situația globală rămâne extrem de inegală.

Peste 49 de milioane de doze de vaccin au fost administrate până acum prin Covax.

Însă este nevoie de încă 35- 45 miliarde de dolari (25 miliarde de lire sterline – 32 miliarde de lire sterline) pe parcursul anului viitor pentru a se asigura că majoritatea adulților sunt imunizați, potrivit directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Covax este co-condus de OMS, Alianța Globală a Vaccinului (Gavi) și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (Cepi), cu fondul ONU pentru copii, Unicef, ca partener cheie de implementare.
Pandemia de coronavirus a distrus mijloacele de trai și a luat viața a peste trei milioane de oameni din întreaga lume.

Experții în sănătate, inclusiv șeful OMS, au fost clari că lupta împotriva coronavirusului este una globală și au cerut națiunilor mai bogate să facă mai mult pentru a ajuta pe alții să controleze situația.

Covax a fost creat pentru a pune în comun efortul global de vaccinare și pentru a asigura o distribuție mai echitabilă într-un mecanism prin care țările mai bogate compensează costurile de administrare a vaccinurilor la cele mai sărace.
Ghana a fost prima țară care a primit vaccinuri Covax în februarie. Zeci de milioane de doze au fost livrate pe șase continente de atunci, iar experții speră să distribuie două miliarde de doze până la sfârșitul anului.

Dr. Tedros a criticat națiunile mai bogate pentru subminarea Covax, acuzându-le că „vor înghiți” oferta globală de vaccinuri, comandând de mai multe ori mai mult decât au nevoie pentru propriile populații.

El a spus în aprilie că doar 0,3% din vaccinurile administrate în întreaga lume până acum au fost destinate persoanelor din țările cu venituri mici.
Covax are acum nevoie de aproximativ 20 de milioane de doze suplimentare până la sfârșitul lunii iunie pentru a compensa o deficiență a livrărilor cauzate de criza de sănătate în spirală din India.

Suedia este cea mai recentă țară care a donat, angajând un milion de doze de AstraZeneca la începutul lunii mai.
Cinci vaccinuri au primit deja autorizația de utilizare de urgență de către OMS, care este o condiție prealabilă pentru utilizarea Covax.

Cel mai recent este al producătorului american de droguri Moderna, care a convenit un acord cu Covax pentru 500 de milioane de doze la „cel mai scăzut preț”. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestora nu va fi disponibilă până în 2022.
Până în prezent, doar vaccinurile Pfizer și Oxford Astra-Zeneca au fost distribuite de Covax.

Țările cu venituri mici, inclusiv Algeria, Malawi și Uganda în Africa, Iranul și Irakul în Orientul Mijlociu și Barbados, El Salvador și Nicaragua în America sunt printre beneficiari.

Deși majoritatea primelor doze disponibile vor fi administrate țărilor cu venituri mici și medii, unele vor fi trimise în țări cu venituri mari, cum ar fi Canada, care și-a apărat decizia de a se baza pe aprovizionarea timpurie a Covax.
Unii oameni spun că, Covax nu s-a mișcat suficient de repede.

Țintele inițiale au fost ratate, iar problemele legate de livrări sunt susceptibile de a fi exacerbate de situația deteriorată din India.

Oficialii de acolo au restricționat exporturile pentru a-și proteja propria populație pe fondul unui număr record de cazuri și decese.
Fabrica Serum Institute din India a fost un furnizor major al vaccinului Oxford-AstraZeneca către Covax, iar schema se confruntă acum cu un deficit de zeci de milioane de doze, exacerbând îngrijorările cu privire la protejarea oamenilor din țările mai sărace.

Ar putea Covax să ajute la încetarea pandemiei?
Covax speră să distribuie suficiente vaccinuri pentru a proteja cel puțin 20% din populația din cele 92 de țări mai sărace.

Dar chiar dacă această țintă este atinsă, aceasta nu va atinge nivelul de imunitate pe care experții spun că este necesar pentru a pune capăt pandemiei.

OMS a sugerat că oprirea Covid-19 va necesita cel puțin 70% din populația globală pentru a avea imunitate.

Unele națiuni, inclusiv Marea Britanie, au spus că vor dona doze excedentare națiunilor mai sărace, dar OMS îndeamnă națiunile să facă mai mult mai devreme.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata