„E-book” sfidează cartea tipărită la Salonul de la Torino

Salonul cărţii care se deschide la 13 mai, în complexul Lingotto, din Torino, are drept temă memoria, o conexiune optimă cu ţara care este invitat de onoare, India, locul unde se întâlnesc şi se ciocnesc tradiţii milenare şi inovaţii, informează La Stampa.

Editorialistica de librărie este întărită de faptul că se situează pe locul şapte în clasificările mondiale. Cu toate acestea, revoluţia digitală a asumat proporţiile unei avalanşe, e-book a depăşit impedimentele iniţiale, iar iPad a vândut un milion de bucăţi într-o lună cu 1.650.000 titluri descărcate. Schimbările în curs, de la „smart phones” la „social networks” şi la prezenţa obsesivă asumată de Web ridică o serie de întrebări.

Problema nu este de a înţelege dacă vom continua să citim pe suport de hârtie sau pe ecrane tot mai perfecţionate: coabitarea pare perspectiva cea mai probabilă. Problema este să se înţeleagă în ce fel schimbă noile tehnologii modul de a gândi, a scrie, a citi şi de a gestiona patrimoniul supraabundent al memoriilor digitale.
Va reveni comunicarea la formele grăbite şi imprecise ale oralităţii?

Vor mai fi oamenii capabili de aprofundări şi analize? Va dispărea scrierea individului într-un hipertext colectiv impus de noua democraţie a web-ului? Într-un moment în care provocarea globală cere o cunoaştere tot mai articulată şi profundă, există riscul unei utilizări banale a echipamentelor tehnologice miraculoase.
În faţa unui ocean digital indistinct, este de părere La Stampa, va fi întotdeauna nevoie de autori, cu alte cuvinte de persoane capabile să vadă dincolo de invizibil şi să o spună în mod organizat.

Va fi nevoie de editori, adică de mediatori capabili să aleagă şi să garanteze calitatea produsului. Şi va fi nevoie de ziare cu autoritate care să descifreze înşelătoria mediocrelor „reality” în care s-a transformat o realitate contrafăcută. Însuşi cuvântul latin „legere” implică un concept activ de alegere critic orientată.

În epoca în care totul este „fast” oamenii ar trebui să încerce să se întoarcă la „slow”, pentru a nu sfârşi într-o stare de minoritate individuală şi colectivă. În foarte rapida „ web society”, a scris mass-mediologul Derrick De Kerkchove, cuvântul încetinit nu este numai important, ci indispensabil. După „Slow Food”, urmează „Slow Word”, iar Salonul de la Torino este locul ideal pentru a reflecta la acest lucru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata