Economia Greciei va relua creşterea în 2012

Grecia va înregistra o recesiune de scurtă durată şi va relua creşterea în 2012, a declarat, pentru presa din Grecia, şeful echipei de experţi a Comisiei Europene, Servaas Deroose, transmite AFP.

„Activitatea economică va descreşte puternic în 2010 şi se va contracta şi mai mult în 2011, însă după aceea estimăm o reluare dinamică a creşterii’, a declarat pentru cotidianul ‘Kathimerini’, Servaas Deroose, director adjunct al Direcţiei generale a afacerilor economice şi financiare a Comisiei Europene.

Economia Greciei se va contracta cu 4%  anul acesta şi cu 2,6 % în 2011, sub efectul planului de austeritate adoptat de guvern, care prevede creşterea impozitelor şi reducerea salariilor şi a pensiilor, în scopul reducerii deficitului public.

Servaas Deroose face parte din misiunea trimisă la Atena de CE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), care au stabilit împrumutul de 110 miliarde de euro pe trei ani acordat Greciei.

CE ar putea numi un responsabil la Atena pentru a supraveghea punerea în aplicare a programului de austeritate, a declarat Servaas Deroose. În opinia acestuia, faptul că alte state membre ale zonei euro ar putea avea nevoie de asistenţă financiară nu va afecta ajutorul acordat Greciei.

Grecia îşi va ţine promisiunile, iar partenerii săi din zona euro le vor onora pe ale lor, în funcţie de nivelul de finanţare. Nu există informaţii cu privire la o posibilă reducere a fondurilor disponibile’, a precizat Servaas Deroose.

Un alt membru al misiunii tripartite, Paul Thomsen, reprezentant al FMI, a declarat pentru Kathimerini că programul va fi ajustat în funcţie de progresele făcute de economia greacă. „Vor fi făcute mici ajustări, deoarece este întotdeauna dificil să prevedem o rată de creştere precisă a unei ţări’, a precizat el.

„În toate programele, nu numai în cel al Greciei, banii vor fi deblocaţi în tranşe parţiale, la fiecare trei luni, şi vor fi condiţionaţi de atingerea obiectivelor economice specifice’, a precizat expertul FMI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata