Euronext introduce criterii de calitate mai mari pentru contractele futures la grâu

Operatorul bursier Euronext a anunțat joi că a decis să introducă criterii de calitate mai mari pentru contractele futures la grâul de panificație, începând cu contractul pentru luna septembrie 2017, după ce recolta afectată de ploile din acest an a scos în evidență imperfecțiunile actualelor criterii, transmite Reuters.

Contractul Euronext la grâu, un preț de referință în Europa, este definit ca grâul de panificație adecvat pentru producția de pâine însă operatorii de pe piață susțin că criteriile actuale sunt prea scăzute pentru a îndeplini cerințele unor clienții importanți la export.

Noile criterii de calitate vor introduce un conținut minim de proteine de 11 procente și un indicele de cădere (indicele Hagberg) de minimum 220 de secunde. În plus, cerințele pentru greutate vor fi majorate la un minim de 76 de kilograme per hectolitru, a precizat Euronext.

Decizia Euronext vine după ce firmele Senalia și Socomac, operatorii silozurilor prin care trece grâul tranzacționat pe Euronext, au introdus deja noi criterii privind conținutul de proteine și indicele de cădere, în condițiile în care o mare parte din recolta din 2014 afectată de ploaie nu a îndeplinit criteriile de calitate la export.

‘Preferăm să avem criterii mai stricte pentru a fi siguri că toate contractele Euronext pot fi exportate cu ușurință’, a declarat directorul pentru materii prime de la Euronext, Olivier Raevel.

Franța a strâns în acest an o recoltă mare de grâu, însă calitatea slabă a grâului a condus la scăderea cererii, în special din partea clienților internaționali. În multe cazuri, grâul francez nu a îndeplinit cerințele minime referitoare la un indice Hagberg de 230-240 de secunde cum solicită Algeria, cel mai important client pentru grâul francez, sau un indice Hagberg de minimum 200 de secunde cerut de Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu. În aceste condiții, operatorii de silozuri Senalia și Socomac au încetat să mai primească livrări de grâu pentru că scăderea cererii le-a umplut silozurile.

Mulți operatori și-au exprimat nemulțumirea că aceste modificări nu se vor aplica decât peste trei ani, iar potrivit unor surse, grupul bursier american CME Group pregătește pentru Europa un contract rival cu criterii de calitate și mai mari decât cele ale Euronext. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata