„Le Monde” caută un salvator financiar

Celebrul cotidian francez Le Monde, un critic frecvent al capitalismului global, are nevoie urgentă de un finanţator în lipsa căruia publicaţia de mare tiraj nu va mai putea să păstreze ediţia scrisă şi să plătească salariile angajaţilor pe perioada verii, scrie cotidianul american The New York Times.

Din fericire pentru Le Monde, mai mulţi potenţiali cumpărători s-au declarat interesaţi, urmând ca aceştia să se prezinte la mijlocul acestei luni în faţa redactorilor, reporterilor şi managerilor ziarului pentru a vedea care este finanţatorul cu cele mai multe şanse de a păstra tradiţiile ziarului şi oferi în acelaşi timp stabilitatea financiară necesară pentru viitor.

Dintre potenţialii investitori, cel mai interesat a părut Claude Perdriel, patronul revistei Le Nouvel Observateur. Aceasta împărtăşeşte convingerile de centru-stânga ale cotidianului Le Monde, ceea ce conferă încredere jurnaliştilor ziarului.
Pe de altă parte, există obstacole în direcţia încheierii unui acord cu Perdriel. Analiştii se întreabă, spre exemplu, dacă acesta va putea oferi fondurile necesare, inclusiv o investiţie iniţială de probabil 100 de milioane de euro pentru a-şi asigura acţionariatul majoritar la Le Monde şi pentru a putea să menţină ziarul.

Interesul lui Perdriel a scos la lumină alţi potenţiali cumpărători, printre care o echipa condusă de bancherul Matthieu Pigasse, de la conducerea Lazard France, Pierre Bergé, co-fondatorul casei de modă Yves Saint Laurent şi Xavier Niel, un întreprinzător din domeniul comunicaţiilor.
Analiştii susţin că acest grup ar putea avea mai multe resurse financiare decât Perdriel, însă unii dintre angajaţii de la Le Monde se tem că legăturile dintre Pigasse, Bergé şi Partidul Socialist ar putea afecta independenţa ziarului.

De asemenea, mai multe publicaţii străine şi-au exprimat interesul pentru cumpărarea cotidianului francez, printre care compania elveţiană Ringier şi grupul italian Espresso, care publică cotidianul La Repubblica. Pe de altă parte, orice nou investitor la Le Monde va întâmpina provocări importante, cum ar fi datoriile de aproximativ 100 de milioane de euro.

Asemenea altor ziare franceze, Le Monde se confruntă cu costurile de publicare şi de distribuţie mari, o problemă exacerbată de încăpăţânarea unui puternic sindicat al tipografiilor. Potrivit analiştilor, poziţia acestuia contribuie la nivelul scăzut de citire al ziarelor în Franţa, unde s-a ajuns ca unele ziare să se menţină prin subsidii guvernamentale sau să fie vândute recent.

Asemenea majorităţii ziarelor, Le Monde a trecut prin perioade dificile pentru a-şi obţine un nou venit de pe site-ul său, pe care a încercat să îl integreze cu ediţia scrisă. Separaţia este subliniată de o complexă structură a acţionariatului, în cadrul căruia, trustul francez Lagardere deţine 34% din Lemonde.fr. De asemenea, Lagardere deţine separat 17% din Le Monde S.A., care controlează ziarul, site-ul său şi mai multe publicaţii, printre care Telerama, un soi de ghid TV francez.

Or, chiar dacă Lagardere susţine că nu intenţionează să îşi crească investiţia la Le Monde, nu se ştie cum ar putea reacţiona la o nouă investiţie din exterior, care ar putea reduce din valoarea actualei investiţii a lui Lagardere, care se cofruntă deja cu pierderi mari. Dacă nu este găsit un nou investitor la Le Monde, ziarul este ameninţat cu falimentul.

Acesta ar putea lua forma vânzării separate a bunurilor companiei, inclusiv a ziarului deşi analiştii cred că este puţin probabil care Le Monde să nu mai apară.
Pe parcursul ultimilor 10 ani, circulaţia ziarului a scăzut cu un sfert, ajungând la puţin peste 320.000 de exemplare, iar veniturile din publicitate au scăzut cu aproximativ 20% anul trecut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata