O corporaţie rusească propune o alternativă la nava franceză Mistral, dar Moscova nu are încredere

O corporaţie din domeniul construcţiei de nave (OSK) a găsit o alternativă la port-elicopterul francez Mistral, propunând Ministerului rus al Apărării să cumpere o navă coreeană Dokdo, la preţul de 650 de milioane de dolari. Corporaţia promite să construiască Dokdo în Rusia în trei ani, dar Ministerul Apărării se îndoieşte de capacitatea OSK de a îndeplini contractul, relatează Kommersant în ediţia de joi.

Dokdo a fost proiectat de concernul Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering (DSME), cu care OSK a semnat un contract de înfiinţare a unui joint venture. OSK ar putea să cumpere licenţa de la DSME pentru construcţia Dokdo pe unul dintre şantierele navale ruseşti, îi scrie preşedintele OSK ministrului rus al apărării. Preţul navei este estimat la 650 de milioane de dolari, în timp ce Mistral este evaluat la 400-500 de milioane de euro.

Aceasta nu este prima propunere pe care OSK o face Ministerului Apărării privind cumpărarea unei nave, concurentă a Mistral. Anterior, instituţia a declarat că Mistral nu este singura variantă, fiind luate în calcul şi şantierele olandeze şi spaniole care construiesc nave omoloage Mistral, şi anume Johan şi Juan Carlos. Dar capacitatea şantierelor navale din Rusia de a construi asemenea nave a fost pusă întotdeauna sub semnul întrebării, ministerul considerând că în Rusia realizarea unei asemenea nave ar dura până la 7 ani.

Kommersant citează surse din apropierea Ministerului Apărării, potrivit cărora instituţia va optą cel mai probabil, pentru Mistral. Cu toate acestea, grupul de lucru pentru achiziţionarea Mistral este, în continuare, condus de principalul oponent al afacerii: vicepremierul şi preşedintele Consiliului de Administraţie al OSK, Igor Secin. Deocamdată decizia de a cumpăra Mistral nu a fost aprobată, a precizat purtătorul de cuvât al premierului, Dmitri Peskov.

Rusia îşi propune să semneze contractul cu Franţa pentru achiziţionarea unei nave Mistral până la sfârşitul acestui an. Cumpărarea acestei nave de război face obiectul ‘unor negocieri exclusive’ între Rusia şi Franţa, de la vizita din februarie la Paris a preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Rusia doreşte cumpărarea unui astfel de vas şi construirea altor trei pe propriile sale şantiere. Subiectul, care suscită temeri din partea Georgiei şi din partea ţărilor baltice, a fost discutat şi la 11 iunie, în timpul vizitei la Paris a premierului rus Vladimir Putin.

La începutul lunii iunie, Rusia afirma că are nevoie de un astfel vas de asalt portelicopter din Franţa în primul rând pentru creşterea capacităţii de luptă ale marinei în Orientul Îndepărtat şi a asigura protecţia insulelor Kurile, disputate de Tokio şi Moscova. Potrivit generalului Makarov, cele mai mari nave de debarcare ruseşti, de tip „Ivan Rogov”, sunt de patru-cinci ori mai mici decât vasele franceze Mistral, care pot transporta elicoptere, trupe, blindate şi chiar găzdui un stat major sau un spital.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata