Parlamentul Ungariei a adoptat taxa pe bănci

Parlamentul Ungariei a votat joi (22 iulie 2010) seară introducerea unei taxe excepţionale asupra băncilor şi asigurărilor care urmează să permită colectarea a 200 miliarde de forinţi (aproximativ 700 de milioane de euro) în cadrul reformelor decise de guvern pentru reducerea deficitului public, informează AFP.

Susţinut de o majoritate de două treimi în Parlament, guvernul conservator al lui Viktor Orban a obţinut uşor aprobarea proiectului său cu 301 voturi favorabile, 12 împotrivă şi o abţinere.
Această taxă, anunţată în iunie de premierul Viktor Orban, urmează să fie aplicată din acest an în următorii trei ani şi echivalează cu 0,45 la sută din bilanţurile respective ale băncilor.

„Taxa este justă şi necesară pentru că ea serveşte interesele populaţiei într-o perioadă foarte dificilă”, a afirmat şeful guvernului la amiază în faţa deputaţilor reuniţi în ultima lor sesiune înainte de vacanţa estivală. „Băncile fiind la originea crizei mondiale, este normal ca ele să contribuie la restabilirea unei situaţii sănătoase”, a subliniat el.

Băncile maghiare şi străine vizate, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) au estimat că taxa reprezintă o contribuţie prea ridicată. Delegaţiile FMI şi UE, în misiune în perioada 6-17 iulie în Ungaria, au plecat sâmbăta trecută fără să ajungă la un acord cu Budapesta.
Estimând ele însele că măsurile pe care le are în vedere Orban vor pune în pericol relansarea creşterii şi vor slăbi băncile, cele două instituţii au suspendat negocierile, precum şi vărsarea viitoarei tranşe a împrumutului de 20 de miliarde de euro acordat în octombrie 2008 pentru a evita falimentul Ungariei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata