Probabilitatea unui fenomen El Nino la sfârşitul anului este de 80%

Probabilitatea unui fenomen El Nino, grav episod meteorologic ce se manifestă prin secetă și inundații, a urcat la 80% pentru sfârșitul anului, a anunțat joi Organizația Meteorologică Mondială (OMM), structură a ONU cu sediul a Geneva.

‘Lumea trebuie să se pregătească pentru un nou episod El Nino pentru că probabilitatea ca el să apară este de 60% în iunie-august și de 75-80% în perioada octombrie-decembrie’, a precizat OMM în buletinul său de informații, citat de AFP.

‘Multe guverne au început deja să se pregătească pentru apariția lui El Nino’, arată OMM, adăugând că specialiștii se așteaptă ca intensitatea lui să fie ‘moderată’, și nu ‘slabă’ sau ‘puternică’.

El Nino este un fenomen meteorologic cu ‘o influență majoră’ asupra climei mondiale, amintește OMM. Fenomenul, care se manifestă prin creșterea temperaturii Oceanului Pacific și mari perturbații atmosferice, apare ‘o dată la doi-șapte ani’, potrivit OMM. Ultimul episod datează din 2009-2010.

S-a constatat că temperaturile din Pacificul tropical au crescut recent, ‘atingând niveluri ce corespund unei anomalii El Nino de intensitate slabă’. Pacificul tropical ‘ar urma să se încălzească în lunile următoare, vârful fiind așteptat în trimestrul al patrulea’. Specialiștii așteaptă ca fenomenul ‘să atingă apogeul în trimestrul al patrulea, urmând să persiste până în primele luni ale lui 2015 și apoi să se stingă’.

Organizația franceză FranceAgriMer a lansat în iunie un avertisment în privința posibilelor ‘efecte devastatoare’ ale fenomenului El Nino asupra recoltelor de grâu din Australia, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata