Turcia ar putea îngheţa uniunea vamală cu UE din cauza acordului de liber schimb al blocului comunitar cu SUA

Turcia ar putea îngheța uniunea vamală cu Uniunea Europeană (UE) dacă blocul comunitar va merge mai departe cu acordul de liber-schimb cu SUA, a declarat marți ministrul turc pentru afaceri europene, citat de DPA.

Turcia, țară candidată la aderarea la UE, are o uniune vamală cu blocul comunitar din 1990, iar politicienii sunt îngrijorați că acordul de liber-schimb UE-SUA, care ar urma să fie unul dintre cele mai mari din lume, ar putea amenința poziția comercială a Turciei.

Ministrul pentru afaceri europene Volkan Bozkir a declarat că se teme că țara sa ar putea pierde trei miliarde de dolari în schimburi comerciale, dacă acordul de liber-schimb cu SUA (TTIP), în prezent în curs de negociere, continuă fără includerea Turciei.

‘Nu putem acorda avantajele uniunii vamale tuturor țărilor cu care UE semnează astfel de acorduri’, a spus Bozkir în cadrul unei vizite în Norvegia, care nu face nici ea parte din blocul comunitar.

Potrivit ziarului Hurriyet, Bozkir a amenințat că va îngheța uniunea vamală cu UE sau că îi va limita aplicarea.

Preocupările Turciei în privința unei potențiale discriminări sunt valabile și pentru alte țări care sunt parteneri comerciali apropiați ai UE și SUA, precum Norvegia, Elveția și Canada. Mai multe state care ar fi afectate în acest mod au cerut să fie măcar implicate în consultările asupra acordului, dacă nu incluse în textul documentului, notează DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata