Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

La 12 iunie este marcată, în multe țări ale lumii, Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor (World Day Against Child Labour). Tema pentru acest an stabilită de Națiunile Unite pleacă de la îndemnul „Combaterea muncii copilului prin extinderea protecției sociale!”

Marcarea Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor a fost decisă de Organizația Internațională a Muncii (OIM) (instituție specializată a ONU, care are o competență generală în problemele muncii și securității sociale), în 2002, pentru a trage un semnal de alarmă asupra exploatării muncii copiilor. OIM avertizează că eforturile de eliminare a celor mai grave forme ale muncii copiilor pierd din intensitate și cheamă la revitalizarea campaniei mondiale pentru eradicarea acestor practici.

Inițiativa instituirii acestei zile a fost luată după publicarea Raportului Global 2002 privind piața muncii la nivelul întregii lumi, care avansa cifre zguduitoare privind numărul copiilor obligați să muncească: dintre cei 246 de milioane de copii care munceau în mod constant, peste 170 de milioane erau angrenați în munci grele sau periculoase

În prezent, în întreaga lume, aproximativ 215 milioane de copii lucrează, cei mai mulți full-time. Ei nu merg la școală și au foarte puțin timp sau deloc pentru a se juca. Mulți nu primesc hrană suficientă sau o îngrijire corespunzătoare. Mai mult de o jumătate dintre acești copii sunt folosiți pentru munci grele sau lucrează în medii periculoase. O mare parte sunt supuși la o formă de muncă forțată, activități ilicite, inclusiv în traficul de droguri și prostituție sau sunt implicați în conflicte armate, obligați să folosească arme, potrivit site-lui ONU.

În Raportul Global privind exploatarea copiilor prin muncă, publicat la fiecare patru ani, Organizația Internațională a Muncii susține că numărul copiilor exploatați prin muncă la nivel mondial a scăzut de la 222 milioane la 215 milioane, respectiv cu 3%, în perioada 2004-2008, ceea ce reprezintă „o încetinire a ritmului de reducere la nivel mondial”. Dintre aceștia, 115 de milioane de copii sunt supuși la munci periculoase. Raportul exprimă îngrijorarea față de atingerea obiectivului privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii din activitatea copiilor până în 2016. Realizarea acestuia ar putea fi întârziată în viitor de criza economică mondială.

Raportul ”Unirea forțelor împotriva exploatării copiilor prin muncă — Raport pentru Conferința Globală privind exploatarea copiilor prin muncă din 2010” solicită ca problema exploatării copiilor prin muncă să fie considerată o prioritate a programelor naționale de dezvoltare și prezintă o serie de dovezi care indică faptul că exploatarea copiilor prin muncă reprezintă un impediment important în dezvoltarea națională. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata