Cum sa alegi incaltaminte alergare si pantofi sport pentru orice activitate ?

Alege pantofii sport potriviți pentru fiecare tip de activitate fizică. Este mai important decât crezi. Pantoful sport este un accesoriu indispensabil, care trebuie selectat cu grijă. Un pantof potrivit este cu adevărat capabil să facă diferența la antrenament și scade semnificativ probabilitatea de rănire. Când faci activitate fizică, chiar dacă este vorba despre o simplă plimbare, cel mai bine este să porți încălțămintea potrivită. Această nu este doar o chestiune de confort, ci și pentru a asigura performanțe mai bune și o siguranță mai mare pentru cei care se antrenează.

Adidașii folosiți pentru sport, de fapt, ar trebui să fie dedicați exclusiv acestui scop, din trei motive:

-Din motive de igienă: în timpul activităților sportive transpiri mult și piciorul va transpiră și el.

-Deoarece sunt construiți pentru un anumit tip de activitate și mișcare.

-Deoarece sunt calibrați în funcție de disciplină efectuată, pentru a facilita performanța sau pentru a amortiza loviturile.

Multe discipline sportive pot părea similare între ele și, prin urmare, este posibil să fii confuz cu privire la tipul corect de pantof pe care să îl alegi.

Există tipuri de incaltaminte alergare si pantofi potriviți pentru diferite situații. Putem avea ghete din țesătură tehnică sau întărita pentru cele mai extreme condiții (zăpadă, gheață sau în orice caz pentru alpinism), pantofi joși și microperforați pentru plimbări de vară și o serie întreagă de alte modele la jumătatea distanței dintre cele două.

În mod similar, există adidași concepuți special pentru fiecare tip de sport, de la alergare la baschet, până la pantofii de gimnastică mai generici. Această este, în esență, încălțăminte dezvoltată pe baza performanței solicitate de fiecare disciplină și, din acest motiv, este optimizată în funcție de punctele de cel mai mare stres, precum și pentru a susține piciorul și glezna și pentru a face față celor mai frecvente leziuni.

Înainte de a alege adidași noi, este necesar să se ia în considerare câteva aspecte esențiale, comune fiecărui pantof, precum greutatea, tipul de sol pe care vor fi folosiți și, foarte important, postura și suportul plantar individual.

Acest ultim aspect joacă în special un rol cheie în bunăstarea fiecărui sportiv. Din acest motiv, sportivii profesioniști, înainte de a alege o nouă pereche de adidași, sunt supuși unor teste baropodometrice în centre specializate.

Printre diferențele principale dintre adidași găsim aspecte interesante despre design, materialele utilizate și tehnologiile utilizate (amortizoare, stabilizatori și altele asemenea).

Cum să alegi pantofi de jogging

Alergarea sau jogging-ul îți permite să fii în aer liber, să te antrenezi singur sau în companie și, la nivel de amator sau ca profesionist, și este mai ieftin decât alte discipline. Vara, pantalonii scurți și un tricou respirabil este tot echipamentul esențial pentru un jogging.

Există totuși un accesoriu pe care nu se recomandă să îl treci cu vederea și nu trebuie să faci economii: pantofii pentru alergare. Pentru a alege pantofii de jogging potriviți, este important să înțelegi modul de a alerga. Fiecare dintre noi, atunci când aleargă, adoptă de fapt o postură diferită. Cel mai important lucru de înțeles este în ce poziție se odihnește piciorul în mijlocul pasului. În această fază, arcul piciorului suferă un anumit stres, deoarece trebuie să absoarbă greutatea suportului și să ofere imediat energie etapei următoare. Așadar, ai nevoie de stabilitate, elasticitate, dar și de amortizare, care trebuie să fie adecvată pentru greutatea sportivului.

Pentru a înțelege propriul mod de alergare (așa-numită pronație), verifică tălpile vechilor adidași și identifica partea cea mai uzată. În mod normal, ar trebui să fie exteriorul călcâiului și al piciorului. Dacă observi că tălpile sunt uzate într-un mod diferit te poți autoregla corespunzător alegând o pereche de pantofi mai „tehnică” care te va ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea posturii.

Pantofii potriviți pentru antrenament la sala de sport

Zumba, crossfit-ul, artele marțiale și culturismul au adesea în comun mediul în care te antrenezi. Cu toate acestea, acestea sunt sporturi foarte diferite în ceea ce privește performanța fizică care, în consecință, necesită încălțămintea potrivită.

Pentru crossfit și bodybuilding ai nevoie de un pantof care nu este prea flexibil și cu „prindere” suficientă, adică capacitate antiderapantă, pentru o mai mare libertate de mișcare a piciorului. În general, aceștia sunt pantofi destul de versatili, deoarece trebuie să permită antrenamente extinse, de la alergare, la sărituri, până la activitatea care presupune folosirea greutății corporale.

Din acest motiv, este mai bine să alegi un pantof cu întărire pe gleznă, pentru a preveni entorsele, și bine amortizat pe călcâi, pentru a evita traumele din salturi și de la ridicarea greutăților.

Pentru iubitorii de zumba și activități aerobice în general, este necesar un pantof mai versatil. Un model flexibil și ușor, capabil să faciliteze utilizarea piciorului și restul corpului este de preferat.

Cei mai buni pantofi pentru baschet și volei

În timp ce fotbalul, cu siguranță, nu are nevoie de clarificări cu privire la tipul de pantof pe care să-l utilizeze, este necesară o alegere diferită pentru cei care practică baschet și volei. Este cu siguranță evident să menționăm cât de important este să nu practicăm astfel de  sporturi purtând adidași „normali”, ci pantofi special concepuți.

Saltul, alergatul și menținerea stabilității pe pardoselile alunecoase sunt cele trei caracteristici care fac pantofii speciali indispensabili în aceste sporturi. Ventilația, protecția gleznei, talpă antiderapantă și bine amortizată sunt factori esențiali pentru alegerea unui pantof de baschet sau volei sigur și capabil să limiteze riscurile potențiale.

În special, pantofii de baschet sunt destul de rigizi, dar bine amortizați, cu o bună protecție a gleznei. Pantofii pentru volei trebuie să aibă o abilitate excelentă de a amortiza aterizarea după sărituri și de a asigura stabilitatea în timpul loviturilor laterale.

Problemele posturale, dureri de gât, lombare sau de umeri, entorse sunt doar câteva dintre principalele leziuni sportive care pot fi cauzate de utilizarea unei perechi de pantofi care nu este potrivită pentru disciplina respectivă sau pentru nevoile fizice. Așa că, alege cu grijă pantofii pentru sport!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata