Pogea: Există cadru legal pentru intrarea bugetarilor în concediu forţat

20

– Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti, in cadrul unei emisiuni televizate, ca exista cadru legal pentru intrarea bugetarilor in concediu fortat in perioada septembrie – noiembrie.

.

Am inteles ca erau comentarii ca nu exista cadrul legal. Eu va asigur ca avem colegi de cabinet, exista un Minister al Justitiei, Ministerul Muncii, iar din informatiile pe care le am vom avea cadrul legal. Dar trebuie sa vedem daca trebuie sa facem acest lucru sau nu. Daca trebuie sa-l facem, nu putem sa-l facem in afara cadrului legal”, a spus Pogea.

” Dupa cum bine ati vazut, reprezentantul FMI a spus ca aceasta contractie economica e mult mai mare decât se asteptau, de la minus patru la minus opt, si acest lucru este in toata zona. Si a mai facut o precizare. Nu ca sa ne aparam noi. Datorita unor cauze externe necontrolabile de Guvern. Cererea interna si consumul se mentin la valori scazute, cele externe la fel, dar avem si noi propriile noastre probleme interne legate de deficit”, a explicat ministrul Finantelor.

În ceea ce priveste declaratia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conform careia singurul lucru care a crescut la sase luni sunt salariile bugetarilor, ministrul Finantelor a spus ca nu salariile, ci cheltuielile s-au majorat in prima jumatate a anului.

Nu salariile au crescut, cheltuielile au crescut. Sunt doua lucruri diferite. Daca ar fi crescut salariile intr-o perioada de criza ar fi fost un lucru de neiertat. Noi nu am crescut salariile. Masa salariala care s-a comparat pe semestrul I s-a facut cu aceeasi perioada a anului trecut. Or, noi am preluat salariati la finele anului cu salarii majorate”, a explicat Pogea.

Ministrul Finantelor a spus ca masura aplicarii concediului neplatit de zece zile pe cele trei luni se va aplica unui numar de 1,3 milioane bugetari si va aduce o economie de 1,6 miliarde lei la buget.

Masura va viza autoritatile publice locale, institutii autofinantate, institutiile cu venituri proprii, cei 53 de ordonatori principali de credite platiti de la bugetul de stat, incepând cu Ministerul Finantelor si terminând cu Administratia Rezervelor de Stat.

“Toti. Acum, de ce facem asta? Uitati, conservam locul de munca, apropo de criza. Guvernul trebuie sa penduleze intre raul cel mai mare si raul cel mai mic”, a conchis ministrul Finantelor.

Toti angajatii din sectorul bugetar vor face obiectul reducerii timpului de lucru cu echivalentul a zece zile, in perioada septembrie-noiembrie, ceea ce va determina o reducere a cheltuielilor cu 0,3% din PIB (1,5 miliarde lei), a anuntat, marti, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

“Pentru sectorul bugetar am decis luarea unor masuri precum oprirea activitatii, acordarea a zece zile libere neplatite, reducerea programului de lucru de la opt la sase ore. Poate fi o combinatie legata de specificul fiecarei activitati. Dupa acordarea a zece zile libere, impactul bugetar va fi de 0,3% din PIB”, a afirmat Pogea.

De asemenea, acesta a precizat ca orele suplimentare nu se platesc si se compenseaza prin timp liber, iar primele au fost anulate.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News