5 Obiecte utile care nu trebuie să lipsească din design-ul dormitorului

0

Dormitorul este una dintre cele mai importante încăperi din casă, iar modul în care îl amenajezi îți poate influența odihna. Dacă nu știi cum să alegi cel mai potrivit mobilier și care sunt cei mai importanți pași în amenajarea acestei camere, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi.

Amenajarea dormitorului – 5 criterii importante

Folosește cromatica potrivită

Dormitorul este un spațiu destinat relaxării, așa că această cameră ar trebui să fie cea mai confortabilă încăpere în toată casa. Pentru a obține un efect odihnitor, vei avea nevoie de culori relaxante, calde, cum ar fi nuanțele de crem sau bej. În general, cromatica unui dormitor ar trebui să fie organizată în jurul unei sigure culori, cu câteva accente complementare. Un dormitor amenajat în culori reci sau țipătoare nu va oferi o senzație liniștitoare.

Renunță la obiectele vechi

Atunci când reamenajezi un dormitor este important să renunți la lucrurile vechi, de care nu mai ai nevoie. O cameră liberă oferă senzația de spațiu încăpător, prietenos, unde te poți relaxa cu plăcere.

Mărește spațiul vizual

Dacă nu beneficiezi de foarte mult spațiu, poți opta pentru corpuri de mobilier cu oglinzi, care vor crea impresia unei încăperi mult mai spațioase. De asemenea, poți  alege și oglinzi care merg agățate pe perete, astfel dormitorul tău va părea mult mai luminat și încăpător.

Amplasarea patului

Patul se amplasează, în general, cât mai departe de ușă, la o distanță de minimum 90 de cm. De asemenea, trebuie să excluzi și varianta în care poziționezi patul lângă fereastră, pentru că în acest caz te-ai expune frigului. Ține minte că lumina naturală sporește gradul de confort, așa că cel mai indicat ar fi să amplasezi patul în funcție de punctele cardinale, pe direcția sud-vest.

Alege cât mai puține piese de mobilier

Regula de bază în amenajarea unui dormitor este simplitatea, așa că nu vei avea nevoie de multe piese de mobilier și nici de multe elemente de decor. Nu uita că trebuie să ții cont și de spațiul disponibil, pentru că dacă plasezi prea multe piese de mobilier în aceeași încăpere, totul va arăta foarte îngrămădit și fără simț estetic. Elementul esențial dintr-un dormitor este cu siguranță patul, însă pe lângă acesta vei mai avea nevoie și de o noptieră, corpuri de iluminat și accesorii decorative.

5 obiecte utile care nu trebuie să-ți lipsească din niciun dormitor

Covorul

Dacă ai un spațiu restrâns, un covor ar putea încărca și mai mult încăperea. Totuși, dacă nu vrei să renunți la acest accesoriu, poți alege un covor mai mare, pe care să îl așezi sub pat, însă ți-ar fi destul de greu să-l cureți la o anumită perioadă de timp. Nu uita că nuanța ar trebui să se potrivească perfect cu toată cromatică încăperii.

Lenjerie și cuvertură

Atunci când alegi lenjeria de pat, ar trebui să eviți imprimeurile exagerate, culorile stridente sau formele geometrice încărcate. Poți opta pentru o cuvertură de pat sau o lenjerie cu dungi, cu condiția să aibă doar două culori, pentru a nu încărca dormitorul din punct de vedere cromatic. Poți găsi o cuvertură de pat la preț ok într-o mulțime de magazine online, iar astfel vei putea alege mult mai ușor modelul preferat.

Noptiera

Dacă ai un dormitor mic, poți alege o singură noptieră, mai ales dacă locuiești singur. Îți poți păstra acolo lucrurile de care ai nevoie cel mai des, cum ar fi o veioză, cartea preferată sau ochelarii.

Veioză sau lampadar

Dormitorul este încăperea în care te retragi atunci când vrei să-ți reîncarci bateriile, să te relaxezi sau să petreci timp alături de persoana iubită, așa că ai destule motive să achiziționezi cât mai multe surse de iluminat ambiental și decorativ. Designul corpurilor de iluminat este foarte important, pentru că acestea trebuie să se asorteze cu toate celelalte piese din încăpere. Indifierent că alegi o veioză sau un lampadar, asigură-te înainte că acestea oferă lumină caldă, pentru o atmosferă cât mai relaxantă.

Saltea confortabilă

Atunci când alegi salteaua pentru dormitor, trebuie să te asiguri că materialele din care este confecționată sunt îndeajuns de elastice, pentru a se adapta coloanei și pentru a susține corpul într-o postură adecvată. De asemenea, poți opta pentru o saltea hipoalergică, care să te protejeze de acarieni, ciuperci și bacterii.

Dormitorul trebuie să fie amenajat cât mai simplu, așa că evită decorațiunile în exces, pentru că astfel vei încărca atmosfera și nu te vei putea odihni corespunzător. De asemenea, este foarte important să alegi nuanțe calde, atât pentru pereți, cât și pentru mobilier. Încearcă să renunți la obiectele vechi și să te bucuri de cât mai mult spațiu liber.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata