Accidente de muncă în România

Potrivit unui studiu realizat şi publicat la începutul anului de Eurostat, România este pe primul loc la accidente de muncă şi reușește să se situeze chiar şi în fața unor țări precum Litania şi a Bulgaria.

Cercetările arată că la fiecare 35 de ore în România are loc un accident mortal la locul de muncă, în fiecare zi sunt înregistrate ale cel puţin 15 vătămări la serviciu. Din acelaşi studiu reiese că anul trecut 246 de oameni au murit în accidente de muncă iar alte 5373 de persoane au suferit diferite vătămări la serviciu. Dintre acestea cel puţin o parte au deschis un dosar cercetare accidente de muncă.

Potrivit datelor preluate de la inspectoratele teritoriale de muncă cele mai multe accidente au fost înregistrate în comerţ, construcţii, transport şi industria auto. Bărbaţii sunt mai predispuşi la accidente de muncă decât femeile, ponderea cea mai mare de accidente grave la locul de muncă fiind la categoria bărbaţi cu vârsta de 20 ani.

Studiul realizat de Eurostat arată că 10% din totalul accidentelor mortale din Uniunea Europeană se desfășoară în România. La polul opus se afla Olanda, considerată cea mai sigură țara. Aici incidența accidentelor la locul de muncă este e 10 ori mai mică faţă de țara noastră.

Cauzele care duc la înregistrarea unui număr atât de mare de accidente sunt multe, de la cele ce țin de slabă pregătire a salariaților, la lipsa totală a trainingului şi nerespectarea normelor de protecţie a muncii. Angajații din România rar respecta regulile ce țin de siguranța, iar angajatorii nu se obosesc să pună accent pe aceste măsuri. Controalele la locurile de muncă sunt destul de rare, iar când sunt realizate sunt superficiale.

Cele mai frecvente cinci tipuri de accidente de muncă exemple:

  • manipulare incorectă a materialelor
  • alunecări, căderi, împiedicări
  • lovituri şi coliziuni cu obiecte dure
  • accidente de muncă cauzate de unelte
  • traume cauzate de efort.

Totuşi accidentele de muncă sunt costisitoare şi pentru angajatori şi presupun  multă bătaie de cap, întrucât aceştia trebuie să raporteze orice incident. În acest context, tot mai mulţi angajatori iau măsuri constante pentru reducerea factorilor de risc la locul de muncă. Se oferă echipamente de protecţie adecvate, se achiziţionează dispozitive de lucru ergonomice şi totodată orice operațiune este semnalizată corespunzător.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata