Ai probleme de cuplu? Cum le rezolvi?

Viața de cuplu poate fi pe cât de plăcută, pe atât de complicată. Traiul în comun cu persoana iubită se dovedește de multe ori a fi o sursă de provocări, atât în ce privește comunicarea, finanțele sau intimitatea. Oricât de mult ne-am iubi sau respecta partenerul, faptul că suntem diferiți aduce și puncte de vedere diferite care, mai devreme sau mai târziu, intră în conflict. Psihologii spun că este absolut normal ca orice cuplu să aibă momente de tensiune sau neconcordanță între parteneri. Este însă foarte important să vorbești despre aceste momente cu partenerul tău și să le rezolvați pe măsură ce apar. Iată câteva dintre cele mai întâlnite probleme de cuplu și cum pot fi rezolvate.

Problemele de comunicare

În multe realații de cuplu, partenerii nu comunică motivele pentru care sunt supărați și așteaptă mai degrabă ca acesta să realizeze singur. Când acest lucru nu  se întâmplă, frustrarea și resentimentele se adâncesc. Psihologii spun că acest comportament este dăunător relației. Ambii parteneri trebuie să aibă încredere în celălalt atât încât să poată vorbi deschis despre lucrurile care îi deranjează, în loc să le ”depoziteze” în sertare mentale care vor da pe afară la un moment dat.

O altă greșeală în comunicarea dintre parteneri este să presupui că iubitul/iubita ta știe ce simți. De cele mai multe ori, acest lucru nu e adevărat, iar cel mai bun mod de a te face înțeles este să stai de vorbă cu el/ea, privindu-vă în ochi.

Probleme de intimitate

Problemele de intimitate dintr-un cuplu pot porni de la frecvența cu care partenerii au relații sexuale, calitatea actului sexual, până la probleme de libidou sau infertilitate. În multe cupluri care sunt împreună de un timp îndelungat, dorința sexuală a scăzut din cauza faptului că partenerii se văd mai degrabă ca niște tovarăși de viață, decât ca parteneri sexuali. Familiaritatea care se instalează odată cu trecerea timpului într-un cuplu poate duce la scăderea erotismului. Psihologii recomandă distanțarea partenerilor pentru o vreme, pentru ca celălalt să pară din nou interesant și atractiv.

În unele cazuri, nu lipsa dorinței  sexuale este problema, ci faptul că unul dintre parteneri nu mai poate performa la fel ca la început, fie din cauza unui libidou scăzut sau a unor disfuncții sexuale. Tulburările de ejaculare, precum ejacularea întârziată și disfuncțiile erectile sunt principalele probleme cu care se confruntă cuplurile, atunci când vine vorba de viața intimă. Dacă vă aflați în această situație, este recomandat să consultați un medic, pentru a stabili și trata cauzele acestor disfuncții.

Problemele legate de bani

În multe cupluri, banii pot reprezenta sursa certurilor și instabilității. Chiar dacă ambii parteneri o duc bine din punct de vedere financiar, discuțiile pot apărea fie de la decizia de a pune banii la comun, de la stabilirea bugetului domestic, delegarea responsabilităților fiecăruia etc. În plus, atunci când unul dintre parteneri vrea să cumpere ceva pentru sine și nu îl consultă pe celălalt pot apărea discuții. 

În situațiile în care unul dintre parteneri câștigă considerabil mai puțin decât celălalt sau nu câștigă deloc, comunicarea este extrem de importantă. Partenerii nu trebuie să se simtă rușinați sau vinovați de câți bani câștigă, iar felul în care sunt cheltuiți banii cuplului trebuie stabilit cu sinceritate și deschidere încă de la începutul relației.

Problemele de cuplu pot genera certuri, înstrăinare și chiar infidelitate. De aceea, este important ca atunci când simțiți că relația cu partenerul nu mai este la fel ca înainte, să comunicați sincer și, dacă este nevoie, să apelați la ajutor specializat. Fie că este vorba de un medic care poate trata problemele sexuale sau de infertilitate, fie că este un terapeut de cuplu care vă poate învăța să comunicați mai eficient, un ajutor extern poate fi binevenit atunci când pare că relația s-a deteriorat și nu mai poate fi salvată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata