Când este cel mai bun moment să cumperi aur? 4 sfaturi

Aurul reprezintă una dintre cele mai sigure investiții din lume. O importantă caracteristică a acestui metal prețios este că, pe lângă frumusețe și utilizare repetată, își păstrează mare parte din valoarea de achiziție. Practic, chiar și în perioadele tulburi sau de criză economică aurul nu înregistrează scăderi majore de preț. Metalul galben a fost dintotdeauna unul dintre cele mai apreciate active financiare la nivel mondial, iar foarte multe persoane îl folosesc ca să-și transmită averile de la o generație la alta. Însă, dacă te gândești să cumperi lingouri, monede, accesorii sau bijuterii din aur trebuie să știi când este cel mai bun moment pentru astfel de tranzacții. Iată câteva sfaturi despre achiziția metalului prețios:

Analizează cu atenție piața

Dacă știi cât costă un gram de aur nu înseamnă că ești la curent cu toate detaliile ce țin de această materie primă. Fără îndoială, aurul rămâne un activ de refugiu esențial, însă înainte de a-l cumpăra trebuie să aduni cât mai multe informații despre prețuri, calitate sau furnizori. Mai exact, este important să analizezi cu atenție piața și să determini când este un moment propice pentru o astfel de investiție. În general, în perioadele când apar crize financiare, valoarea metalului prețios crește semnificativ. Între anii 2000-2011, aurul a avut un randament cumulat de aproape 441%, atingând nivelul maxim de 1920 USD în cel mai critic moment al crizei din zona euro. Recent, pe fondul apariției pandemiei de coronavirus, cursul aurului a atins un nou prag istoric, de 2.074 USD. Se pare că în perioadele mai puțin bune din punct de vedere economic aurul se apreciază, întrucât mulți investitori își vând acțiunile și cumpără metalul prețios pentru a câștiga stabilitate.

Ține cont de perioada în care faci achiziția

Nu te lăsa fermecat de ofertele cu prețul cel mai mic și de vânzările din anumite perioade ale anului. Spre exemplu, nu este o variantă potrivită să cumperi bijuterii din aur în timpul vânzărilor sezoniere pentru că, cel mai des, acțiunile se extind la produsele mai vechi sau nu diferă în ceea ce privește calitatea aurului și rezistența la deteriorare. De asemenea, sunt de evitat cumpărăturile în vrac, pentru că se pot dovedi a fi substandard. Achizițiile în perioada sărbătorilor nu sunt nici ele recomandate.

Ia în considerare cursul monedelor internaționale

Atunci când vrei să cumperi aur fii mereu cu ochii pe evoluția cursului de schimb pentru principalele monede internaționale, euro și dolar. Cel mai bine este să achiziționezi metalul galben într-un moment stabil, când rata variază într-un interval relativ mic, nu să aștepți scăderi sau creșteri spectaculoase ale valutelor.

Verifică diversele posibilități de achiziție a aurului

La prima vedere, ideea de a cumpăra aur echivalează cu deținerea metalului prețios în format fizic. Însă există mai multe posibilități să achiziționezi materia primă. Dacă alegi să-l cumperi prin magazine online sau bănci, prețul aurului va fi cu câteva procente mai scump decât pe piețele internaționale. O variantă bună ar fi achiziția de la fonduri care dețin aur fizic și de la care îl poți cumpăra, printr-un broker internațional, la fel ca pe o acțiune. De asemenea, poți să optezi pentru certificatele emise de bănci și care evoluează similar cu prețul aurului, fiind vorba de o expunere pe aur fără a deține metalul în mod fizic sau poți să apelezi la casele de amanet. În cazul în care vrei să-ți asumi riscuri mai mari, ai posibilitatea să cumperi acțiuni la companii miniere, printr-un broker internațional. Există diferite forme prin care poți obține aur, de aceea înainte de a te decide să-l cumperi trebuie să evaluezi toate posibilitățile disponibile, ca s-o alegi pe cea mai avantajoasă.

 

Investiția în aur este una excelentă pe termen lung. Acest metal prețios este foarte apreciat și este ușor de vândut în aproape toate regiunile lumii, are un randament bun și îi crește valoarea în timp, indiferent de evenimentele economice sau politice care apar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata