Care sunt principalele tipuri de găzduire web – ce trebuie sa iei in calcul cand lansezi pagina web pentru afacerea ta

17

Când vrei să lansezi un website, principalele griji sunt de obicei numele de domeniu și serviciile de webdesign (inclusiv programare web). Totuși, de mare importanță este și găzduirea web. Cei care aleg la întâmplare, în mod superficial, un pachet de găzduire web de la un furnizor oarecare ajung cu siguranță să înțeleagă nevoia de atenție cu privire la acest subiect și evident schimbă în cele din urmă pachetul sau chiar providerul, dacă acesta nu poate oferi servicii cu valoare adăugată precum suport tehnic non stop sau garanție cu privire la uptime de peste 99,9%.

Multe persoane sunt însă confuze când vine vorba despre web hosting. De ce există atât de multe variante și ce le deosebește, mai ales că și prețurile aferente sunt destul de diferite? Alegerea unui plan de găzduire web poate fi dificilă, dar de această alegere poate depinde succesul prezenței online a afacerii. Dacă ne referim la o afacere online, această alegere poate fi chiar vitală, contribuind la sensul bun sau mai puțin bun în care vor avansa lucrurile…

Ce înseamnă de fapt conceptul de găzduire web? “Când vizitezi un site web în browserul de internet, cum ar fi Chrome sau Firefox, browserul descarcă o serie de fișiere de pe un server de pe internet. Aceste fișiere conțin linii de cod care sunt apoi transformate de browser într-o pagină web. Serverul web poate fi localizat oriunde în lume, atât timp cât este conectat la internet. Serverele web sunt în esență computere foarte puternice, concepute special pentru furnizarea de conținut web. Au aceleași componente ca un calculator, cum ar fi procesorul, memoria și sistemul de operare”, explică cei de la thc.ro pe blogul companiei.

În calitate de client care are nevoie de găzduire website, închiriezi de fapt un server sau o parte dintr-un server, urmând să ai acces la o anumită cantitate de stocare și resurse ale serverului. Totul va depinde exact de planul de găzduire web achiziționat, de aici și diferențele de configurație, resurse, preț.

Cel mai comun tip de plan de hosting este cel partajat. Găzduirea web partajată se referă la împărțirea resurselor unui server web în mai multe porțiuni. Fiecare client beneficiază de o astfel de porțiune, cu limitări în ceea ce privește puterea de procesare, spațiul de stocare, utilizarea memoriei și lățimea de bandă. O asemenea porțiune se numește cont de hosting și este configurat conform planului ales de proprietarul de website. Pot exista zeci sau chiar sute de conturi de găzduire web pe același server! Popularitatea acestei variante de web hosting este determinată de costurile foarte mici, chiar și de la sub 1 euro / lună. Conturile de acest gen sunt utile pentru website-urile mici, bloguri și pentru afacerile online la început de drum, care nu au nevoie de prea multe resurse.

Varianta de găzduire web partajată nu este recomandată magazinelor online. Acestea au nevoie de mai multă independență, în condițiile în care performanța website-ului nu trebuie să depindă de factori externi (la găzduirea de tip shared, creșterea utilizării resurselor serverului poate afecta toate conturile găzduite). O variantă accesibilă și totuși de mare capacitate este planul de găzduire VPS, adică Server Virtual Privat. Aceasta este etapa de mijloc între planul partajat și un server dedicat complet.

Se poate spune că găzduirea VPS este tot găzduire partajată, căci mai multe conturi împart fizic un server. Însă fiecare cont VPS acționează drept un server independent, cu propriul sistem de operare, administrând autonom panoul de control și resursele stabilite. Chiar dacă este vorba despre o împărțire fizică a unui server, există mai puțini clienți “vecini”, serverul în sine este mai puternic și performanțele finale vor fi mai bune. Poți alege sistemul de operare, panoul de control și software-ul. Poți de asemenea să faci upgrade-uri foarte simplu.

Varianta cu adevărat premium rămâne însă cea de găzduire web pe server dedicat. Ai tot serverul fizic la dispoziție, administrezi absolut toate resursele, personalizarea este completă (procesorul, memoria RAM, stocarea și chiar sistemul de operare). Chiar și un magazin online de mari dimensiuni, un proiect amplu de publishing sau o altă platformă cu trafic intens poate să se dezvolte așa cum trebuie pe un server dedicat. Viteza de încărcare va fi optimă și multe posibile probleme sunt evitate din start. Prețul acestei variante este mai mare, însă pentru o afacere care depinde de mediul online, de fapt se va plăti un preț accesibil în raport cu alte cheltuieli de business.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online