Ce industrii angajează în această perioadă și unde se observă cele mai mari cereri?

Pandemia de coronavirus și, mai concret, restricțiile guvernamentale determinate de această problemă globală, au generat schimbări semnificative pe piața locurilor de muncă. În timp ce angajații din HoReCa rămâneau (temporar sau nu) fără joburi în primele luni ale lui 2020, profesioniști din alte domenii (SEO, IT, Financiar) se orientau către oportunități de muncă remote, o soluție pe timp de criză ce a demonstrat uriașe oportunități, din punct de vedere al adaptabilității. Construcțiile, domeniul farmaceutic și retailul sunt alte domenii ce caută și acum, în plină pandemie de coronavirus, candidați dispuși să ocupe locurile vacante. Mai multe despre acest subiect, în rândurile acestui articol: 

Domenii în care activitatea a crescut exponențial 

Criza cauzată de COVID-19 a generat căutări masive de personal, în domenii precum pharma sau retail. Numărul mare de comenzi a explodat în perioada plină de incertitudini de la începutul stării de urgență. Așadar, încă de pe atunci s-a simțit în piață o nevoie uriașă de personal, pentru a răspunde acestor cereri masive. Creșteri spectaculoase ale numărului de angajări se înregistrează acum în retail, domeniu ce puncta foarte bine la acest capitol chiar și înainte de criză. 

Companiile farmaceutice și clinicile medicale private și-au găsit un binemeritat loc în topul celor mai importanți angajatori din timpul acestei pandemii. Nevoia de medicamente și echipamente medicale a explodat în perioada de foc a primului val de îmbolnăviri, iar unda de șoc produsă de acele săptămâni încă se simte. În clinicile private, volumul de muncă a crescut considerabil, iar echipele medicale sunt suplinite periodic, pentru a absorbi tot acest necesar. 

Număr semnificativ de angajări în domeniul financiar-contabil 

Dacă în urma cu doar câteva luni, întreaga economie se confruntă cu o stare generalizată de incertitudine, evoluția din ultima perioadă a pieței locurilor de muncă nu poate decât să ne bucure. Aceasta dinamică pozitivă este susținută prin exemple clare din economie. De exemplu, în domeniul financiar se înregistrează creșteri semnificative ale cererii de specialiști. Cereri importante de personal calificat pot fi observate și în contabilitate.

Joburile remote sunt acum la mare căutare 

Analiștii pieței locurilor de muncă susțin că pandemia a determinat o creștere substanțială a joburilor remote, suplinită de profesioniști cu experiență în domeniul digitalului, care pot livra fără probleme chiar din confortul propriului camin. Se preconizează că acest trend al joburilor în sistem “work from home” va putea continua pentru aproximativ 2 ani, perioada de timp necesară dezvoltării și aprobării unui vaccin împotriva Covid-19. 

Domenii mai puțin afectate de pandemia globală 

Există și ramuri ale economiei pe care această criză le-a afectat într-o măsură mult mai mică. Sectorul construcțiilor reprezintă un exemplu foarte bun în acest sens, angajatorii români din domeniu continuând să suplimenteze locurile de muncă. Este interesantă schimbarea de paradigmă din ultimii ani, în privința angajărilor din acest domeniu: în lipsa muncitorilor români, firmele din țară se orientează din ce în ce mai des către companiile de recrutare a personalului din Asia pentru construcții

Muncitorii asiatici sunt harnici, loiali și respectuoși, iar contractele în baza cărora vin să lucreze pe șantierele din țară sunt pe o perioadă de cel puțin 2 ani. Asta înseamnă că angajatorii români se bucură de garanția stabilității în cadrul echipei, dar și de competențele muncitorilor angajați prin firmele de recrutare a personalului asiatic.   

Chiar dacă turismul sau organizarea de evenimente sunt domenii afectate masiv de această criză globală, schimbările din piața locurilor de muncă trasează noi oportunități pentru cei aflați fără job, prin creșterea ofertelor în digital, retail sau pharma. Cât despre viitor, se pare că ne vom întâlni din ce în ce mai des cu un concept ce a prins în criză rădăcini puternice în mentalul colectiv: “work from home”.  

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata