Ce schimbări să fac pentru a vinde casa mai scump?

Să spunem că ai o casă sau un apartament și vrei să vinzi. Mulți cred că e ceva simplu, doar îl golești, faci niște poze, îl înscrii la câteva agenții locale și gata, clienții curg.

Din păcate unele neajunsuri ale ofertei tale se vor vedea poate din start:

  • o dată de construcție ”antică” va îndepărta mulți potențiali cumpărători pentru că se așteaptă să fie probleme, să arate demodat
  • un preț mai mic decât al apartamentelor din zonă le va indica faptul că nu e renovat, nu s-a investit în el, că există anumite probleme acolo evidente sau ascunse
  • anunțul tău nu pomenește nimic de îmbunătățiri făcute
  • locuința arată deplorabil în poze (poate în realitate arată bine dar ești un fotograf mediocru)
  • casa arată rău la propriu și pierzi ofertanți atunci când vin să o vadă

 

Poți vinde mai scump și adăuga lejer mulți lei la suma ta, dacă faci niște investiții minime și schimbări ca:

  • REPARĂ: în primul rând asigură-te că nu există defecțiuni majore la robinete, țevile de scurgere, instalația electrică și de încălzire. Ceva ca un calorifer care curge sau o chiuvetă din care picură apă, se va observa imediat. Cheamă pe cineva să facă o verificare și să repare lucruri mici ca geamuri lipsă, clanțe stricate, plăci de faianță crăpate etc. La case poți verifica acoperișul și pereții exteriori pentru probleme care trebuiesc remediate.

 

  • ÎNLOCUIEȘTE: Cele mai bine vândute case sunt cele care au instalații noi de încălzire, chiuvete, cadă, toalete noi, termopane Salamander eficiente energetic. Oricât ai repara și cârpi ceva vechi, tot va arăta neîngrijit și demodat. Mulți cumpărători nu vor dureri de cap, li se pare enorm să investească și în astfel de lucruri după ce dau o sumă mare de bani să cumpere casa. Unii au trecut de o anumită vârstă și nici nu concep să înceapă astfel de lucrări complicate, să umble după meșteri etc. Alții trebuie să se mute rapid și astfel de lucrări i-ar întârzia. Poate te gândești că astfel de înlocuiri necesită investiții mari dar nu trebuie să alegi ceva foarte scump, doar faptul că arată nou și proaspăt terminat iar tu poți scrie în anunț : ”uși schimbate”, ”instalație sanitară nouă” etc, va adăuga mult mai mult prețului final decât ai investit.

 

  • RENOVEAZĂ: termenul sună înfricoșător pentru mulți care se gândesc să vândă. Și se gândesc la sume uriașe și foarte mult timp până la terminare. Nu mă refer aici la izolare și celelalte lucrări cerute de către lege ca să poți vinde, pentru că pe acestea trebuie oricum să le faci. Dar când un potențial cumpărător intră și vede pereți murdari, igrasie, niște faianță în baie și bucătărie de pe timpul lui Ceaușecu, un parchet stricat și un miros pătrunzător peste tot, va încerca repede să iasă și să caute altceva. Și o să te surprinzi repetând anunțurile și tot tăind din zerourile prețului afișat. Doar faptul că dai un var și o vopsea nouă va schimba semnificativ fața apartamentului tău și… mirosul. Nu te gândi la stiluri, culori, design special. Dacă persoana care cumpără va dori altceva mai personalizat, va face după. Alege alb sau gri-uri ușor colorate pentru că sunt universale, se potrivesc la orice. O mână de var lavabil poți da chiar tu într-un weekend. Dar dacă ai probleme mari ca igrasie, tencuială căzută, crăpături, e bine să angajezi profesioniști. Nu este foarte scump să pui niște parchet laminat în sufragerie, pe hol și niște mochetă în dormitoare. Faianța și gresia foarte veche și defectă mai bine o schimbi pentru că asta înseamnă multă bătaie de cap pentru viitorii cumpărători. La fel, alege o culoare deschisă, alb, crem și nu cu flori, forme, ori alt design complicat. Se va putea asorta la orice stil și tipuri de mobilier.

La case poate exteriorul are nevoie de un strat nou de var. Curățenia în curte, câteva ghivece cu flori, îndepărtarea buruienilor, aspectul îngrijit al grădinii, toate pot contribui la un preț de vânzare mai bun.

  • MODERNIZEAZĂ: și acest lucru sună pretențios dar poate adăuga una sau mai multe ”stele” apartamentului tău. Desigur că niște instalații înlocuite și camere văruite, renovate, vor arăta din start mai bine, ceva mai updatat, dar modernizare înseamnă puțin mai mult. De exemplu pe piața imobiliară de astăzi se caută locuințe ”open concept” în care bucătăria este deschisă spre hol sau sufragerie, anumite uși sau pereți sunt desființați, eventual balconul este închis și apartamentul se prelungește acolo. Se mai caută case cu bucătării complet utilate, la fel dormitoare cu șifoniere încorporate. La casă modernizare ar putea însemna existența unui garaj, a unei piscine, saune, terase, un loc de joacă pentru copii în curte etc. Doar consultă puțin anunțurile celor mai scumpe case din zonă și vezi ce oferă. Pentru acestea ai nevoie de echipe de profesioniști dar îți vei recupera investiția.

 

  • PREZINTĂ CORESPUNZĂTOR: unele agenții imobiliare se ocupă și cu o prezentare atractivă a locuințelor pentru care li se solicită servicii de vânzare. Desigur că și comisionul e mai mare. Asta poate însemna o descriere completă care cuprinde toate îmbunătățirile, plusurile casei, ale zonei, fotografii de calitate și fixarea unui preț pe măsură. Dacă vrei să vinzi singur, fii sigur că ai toate acestea în vedere, eventual cheamă ori angajează pe cineva care știe să facă poze bune. Mai poți adăuga câteva sute de euro și grăbi vânzarea prin home-staging, adică o mobilare minimă a spațiului care va ajuta viitorii cumpărători să vizualizeze, să se imagineze în locuința respectivă. Nu trebuie neaparat să amenajezi totul ci doar o canapea, un covoraș în sufragerie, un loc la care se ia masa, eventual un dormitor. Vestea bună e că în orașele mari găsești firme specializate care să facă asta și au tot ce le trebuie. Dacă nu, poate ai în familie o persoană creativă, cu puțin gust care să te ajute.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata