Cum sa alegi mașina potrivită pentru tine?

Cumpărarea unei mașini presupune cheltuirea unei sume importante de bani. Este important ca alegerea ta să fie una inteligentă bazată pe informații corecte care să includă bugetul disponibil, stilul de viață pe care îl ai și așteptările pe care le ai de la viitoarea ta mașină. 

Teoretic, alegerea ar trebui să fie simplă. Ai nevoie de transport personal și o mașină îți va rezolva toate problemele. Va trebui să rămâi pragmatic și rațional pe durata întregului proces de achiziție, astfel încât să te poți bucura în final de noua ta achiziție, indiferent dacă este vorba despre o mașină nouă sau una second hand. Poți alege consiliere de specialitate, cum este cea oferită de orice dealer autorizat Ford.

Prima întrebare pe care va trebui să ți-o pui se referă la funcționalitatea mașinii. Este o mașină de familie sau a doua mașină? O vei conduce doar tu sau și altcineva? Vei transporta obiecte grele sau voluminoase? Ai familia numeroasă și ai nevoie de mult loc pentru bagaje? Ai copii mici și inevitabil îți trebuie mai mult loc în spate? Vrei o mașină de oraș, mică și rapidă? Vrei 2 uși, 4 sau mai multe? 

A doua întrebare are legătură cu bugetul disponibil. Care este suma maximă pe care o poți aloca pentru această achiziție? Ai toată suma sau va trebui să apelezi la o sursă de finanțare? Este mai convenabil un leasing auto sau un credit personal? 

A treia întrebare este dacă vrei o mașină nouă ori una second hand. Cu siguranță bugetul disponibil joacă un rol important în luarea acestei decizii, dar nu uita ca sunt importante avantajele fiecărei variante. Alegerea unei mașini noi înseamnă că vei beneficia de liniștea oferită de garanția pentru 2-3 ani, oferită de producător. De asemenea, poți configura mașina în funcție de gusturile și nevoile tale. Dezavantajul este că valoarea mașinii va scădea cu cel puțin 20% în  momentul în care ai ieșit cu ea pe poarta dealerului. Deprecierea pe termen lung este și mai mare, iar asta te poate face să pierzi niște sume importante. Pe de altă parte, o mașină second-hand are avantajul clar de a fi mult mai ieftină decât modelele similare, dar noi. Dezavantajul unei mașini second-hand este că va trebui să te mulțumești cu modelele disponibile, iar dacă îți dorești neapărat o anumită echipare, se poate să trebuiască să faci niște compromisuri. 

A patra întrebare se referă la tipul de alimentare pe care ți-l dorești. Vrei benzină, motorină, electrică sau hibrid? Chiar dacă unele modele au disponibil un singur fel de motorizare, majoritatea producător oferă motoare pe benzină și diesel în același timp cu diversificarea ofertei de electrice și hibride. Acestea din urmă pot fi o alegere excelentă, mai ales dacă majoritatea drumurilor tale se vor desfășura în oraș. Dacă faci în general călătorii scurte, un motor diesel nu este cea mai potrivită alegere. Acest tip de motoare funcționează cu un consum minim atunci când merg la drum lung, cu viteză constantă. O mașină hibrid ar fi o alegere mai bună, deoarece pot fi conduse cu energie electrică pentru o anumită distanță trecând ulterior pe consumul convențional. 

Ultima întrebare din acest articol se referă la clasa de mașină pe care ți-o dorești. Dacă ai copii mici, un SUV este o alegere bună, deoarece înălțimea este potrivită pentru accesul ușor al copiilor în mașină, iar scaunele lor au destul loc pe bancheta din spate. Dacă vrei o mașină de lux, cu scaune de piele sau una decapotabilă cu două locuri, va trebui să fii conștient atât de avantajele pe care le vei primi dar mai ales de limitările pe care le vei avea. Drumurile tale sunt în afara orașului și, în plus, îți place să mergi cu bicicleta pe munte? Atunci s-ar putea să ai nevoie de o mașină de teren, care îți va permite și montarea unui suport pentru biciclete. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata