Cum să circuli legal cu bicicleta pe drumurile publice

5

Fie că ești biciclist amator sau profesionist, cu siguranță vei ajunge în trafic, printre sutele de mașini din orașul tău. Din acest motiv, trebuie să cunoști cele mai noi schimbări legislative din domeniu, ca să nu fii sancționat și să te bucuri de pedalat în siguranță.

Iată ce trebuie să știi referitor la circulația pe drumurile publice folosind bicicleta, din articolul pe care ți l-am pregătit!

Cu ce trebuie să echipezi bicicleta pe drumul public?

Primul lucru pe care trebuie să-l știi atunci când vrei să mergi cu bicicleta pe drumurile publice este cum să-ți asiguri echiparea corespunzătoare.

Astfel, bicicleta trebuie să aibă un mecanism eficient de frânare, un sistem corespunzător de direcție și să fie dotată cu un dispozitive de avertizare sonoră. Trebuie să știi că se interzice folosirea sistemelor de avertizare sonoră și luminoasă specifice mașinilor.

În plus, bicicleta trebuie să fie dotată în partea din față cu o lumină de culoare galbenă sau albă, iar în spate cu o lumină de culoare roșie. Nu uita de dispozitivul fluorescent sau reflectorizant de aceeași culoare. Opțional, poți să te îndrepți către alegerea unor echipamente de ciclism, căști de protecție, veste reflectorizante sau catadioptrii la pedale.

Ce se interzice și ce se permite atunci când circuli cu bicicleta?

Ca să circuli corect cu bicicleta pe drumurile publice, trebuie să ții cont de următoarele reguli:

 • Pe timpul iernii, se interzice mersul cu bicicleta dacă pe carosabil este zăpadă, indiferent dacă ai bicicletă echipată cu lanțuri sau anvelope speciale.
 • Totodată, se interzice mersul cu bicicleta pentru copiii între 7-14 ani pe drumurile publice.

În legătură cu ceea ce le este permis bicicliștilor pe drumurile publice, trebuie să reții următoarele sfaturi:

 • Încadrează-te înainte de intersecție pe banda corespunzătoare direcției în care urmează să mergi, fie că este vorba despre banda 2 sau 3.
 • Dacă vrei să mergi pe bicicletă, copiii între 0 și 7 ani pot fi transportați în scaune special omologate. Desigur, doar dacă ai îndeplinit vârsta de 18 ani poți transporta copii sub 7 ani pe bicicletă.
 • După vârsta de 14 ani, ai voie să circuli cu bicicleta pe drumurile publice.
 • Când circuli pe drumurile publice cu bicicleta, trebuie să ai tot timpul la tine documentul de identitate.

Semnale specifice și recomandări pentru bicicliști

Conform codului rutier, atunci când circuli cu bicicleta pe drumurile publice, ai obligația de a efectua o serie de semnale:

 • Întinde brațul stâng orizontal atunci când vrei să schimbi direcția de mers spre stânga sau să depășești.
 • Întinde brațul drept orizontal atunci când vrei să mergi către dreapta.
 • Balansează brațul drept în plan vertical atunci când vrei să oprești.
 • Circulă pe prima bandă a carosabilului iar dacă dispui de o pistă legală de biciclete, folosește-o.

În ceea ce privește recomandările referitoare la mersul cu bicicleta pe drumurile publice, există câteva de care să ții cont, pentru siguranța ta:

 • Atunci când traversezi o intersecție, fii extrem de precaut. Dacă drumul este aglomerat și ești nevoit să virezi la stânga, dă-te jos de pe bicicletă la trecerea de pietoni și traversează pedestru. Deși pierzi mai mult timp, vei fi mult mai în siguranță.
 • Virezi la dreapta? Fii atent la mașinile care vor să efectueze aceeași manevră, ca să eviți accidentările.
 • Înainte cu 25 de metri de schimbarea direcției de mers, semnalizează! Asigură-te permanent și micșorează corespunzător viteza atunci când condițiile din trafic o impun. 
 • Pe cât posibil, încearcă să anticipezi manevrele participanților la trafic.
 • Mergi pe bicicletă într-un stil preventiv și fii în siguranță pe partea carosabilă.
 • Fii sigur de bicicleta pe care mergi și ai grijă să funcționeze corespunzător.

Respectă legea atunci când circuli cu bicicleta pe drumurile publice și efectuează corect manevrele! Astfel, te vei bucura de mersul pe bicicletă în condiții de siguranță.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata