Daune morale și materiale obținute ca urmare a unui accident auto – ce trebuie să știți

Există o dinamică îngrijorătoare privind frecvența cu care au loc accidentele auto în țară. Statisticile arată cifre deloc încurajatoare în orice tip, fie că ne raportăm față de Europa sau doar pe plan național. Dincolo de cifre, este cert faptul că implicațiile unor accidente auto sunt mai mari decât consecințele materiale,  ce țin de dauna autovehiculului în cauză. Vorbim și despre consecințe juridice numaidecât.

Ați fost victima unui accident rutier?

În cazul unor accidente minore constatarea amiabilă rezolvă tot în anumite condiții, dacă nu sunt vătămări corporale sau pagube materiale, accidentul a implicat numai două autovehicule, iar acestea sunt acoperite de polița RCA. Se consideră vătămare corporală cazul în care victima are până la 90 de zile de  îngrijire medicală.

Situațiile mai complexe presupun nevoia de a căuta un avocat Cluj sau unul disponibil acolo unde s-a produs accidentul sau din orașul dumneavoastră de proveniență. În cazul în care sunt victime, acestea vor constitui parte civilă în procesul penal. Acțiunea de acest gen poate fi exercitată și de către succesorii unei victime, dacă aceasta din urmă a decedat ca urmare a accidentului produs.

Despăgubiri pot fi cerute și de către cei care se aflau în autovehicul la momentul producerii accidentului, excepție făcând șoferul, cel care poartă vina a ceea ce s-a întâmplat.

Despăgubiri pentru daune materiale

Vorbim despre pagubă reală adică reparația mașinii, total sau parțial, după caz. Tot aici intră și cheltuielile de spitalizare, câștigul ce nu mai poate fi realizat, din lipsa victimei – spre exemplu imposibilitatea de a mai munci, lipsa venitului și toate cauzele ce se leagă de context.

În cazul în care victima a decedat, pot fi cerute despăgubiri pentru tot ce ține de cheltuielile avute de către rude pentru înmormântare.

Dacă nu este stabilită prin comun acord între părți, orice tip de despăgubire va fi stabilită de instanță, prin acordarea unei sume sau stabilirea unei prestații bănești periodice. Totodată instanța va stabili cine este îndreptățit să primească despăgubire, în ce cuantum și de la ce dată.

Căutați un avocat competent

Fiecare din părțile implicate are propriul interes. Un avocat competent și cu experiențe anterioare în astfel de cazuri poate fi temelia unui caz solid susținut de o apărare bună. Dacă sunteți din tabăra victimei trebuie să știți că despăgubiri morale pot fi solicitate de rudele până la gradul 4. Dar, din punct de vedere al răspunderii penale, aceasta este personală.

Dacă cel sau cea care a produs un accident auto din care au rezultat pagube și victime, poate chiar care au decedat ulterior din cauza aceasta, vina este strict a șoferului. Dacă acesta a decedat în urma accidentului, răspunderea civilă delictuală va fi desfășurată la instanța civilă.

Rolul unui avocat va fi în primul rând de a vă ajuta să deschideți o acțiune penală, să depuneți plângere penală și să cereți despăgubiri, după caz. Șansele sunt cu atât mai mari, dacă aveți un apărător cunoscător în domeniu. Căci tot ce mai puteți face este să trageți la răspundere pe cel care v-a adus în situația de victimă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata