Freelancer în România: 7 aspecte esențiale de care să ții cont

Mulți dintre cei care își doresc să renunțe la job dar nu au suficiente resurse pentru a demara un business pe cont propriu își îndreaptă atenția spre freelancing. Evoluția tehnologică ne permite să lucrăm din orice loc, pentru orice companie, așa că nu este de mirare că mare parte din joburile disponibile pe piață revin liber profesioniștilor. Freelancerii exercită anumite profesii fără să depindă de firme sau instituții, după un program de lucru flexibil și pe intervale de timp dorite de ei. În ultimii ani, acest domeniu a căpătat o notorietate aparte și la noi în țară, astfel că freelancingul devine tentant pentru tot mai multe persoane, în special pentru tineri. Dacă iei și tu în calcul o astfel de variantă, iată câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont:

1. Ai nevoie de un plan

Cu toate că pare foarte ușor să fii liber profesionist, cel mai probabil, va dura puțin până îți vei găsi drumul în lumea freelancingului. Este important să-ți creezi obiective realiste și să știi ce anume îți dorești să faci. Prin urmare, stabilește care ar fi tariful tău pe oră în primele luni, dacă ai suficiente resurse pentru a te întreține în perioada în care îți cauți clienți sau cât timp ești dispus să aloci proiectelor viitoare. Toate aceste lucruri te vor ajuta să-ți atingi mai ușor țelul de a deveni un freelancer de succes.

2. Alege domeniile care ți se potrivesc

Indiferent dacă ești nou sau nu în lumea freelancingului, probabil, ai observat că paleta este destul de largă și ai de unde selecta proiecte care crezi că ți se potrivesc. Totuși, încearcă să nu faci prea multe lucruri deodată și să te specializezi într-o zonă care te avantajează. De exemplu, dacă te caracterizează partea de soft skills, orientează-te către copywriting, scrierea articolelor, consultanță de marketing sau comunicare. Dacă ai înclinații hard skills, atunci ți s-ar putea potrivi programarea, aplicațiile mobile sau testarea de softuri.

3. Încheie un contract pentru fiecare proiect

Chiar dacă lucrezi ca freelancer, este indicat să ai o formă de înregistrare juridică. Acest lucru îți va oferi o mică siguranță în fața clienților care nu sunt întotdeauna buni platnici. Poți înființa un SRL sau PFA, ca să-ți organizezi activitatea ca freelancer, dar, ai grijă să cunoști avantajele și dezavantajele fiecărei variante în parte, înainte de a lua o decizie în acest sens. De pildă, pentru SRL, trebuie să lucrezi cu o firmă de contabilitate și nu poți avea acces la banii tăi oricând, în timp ce la PFA trebuie să-ți ții contabilitatea singur, dar ai posibilitatea de a te folosi de bani chiar în ziua în care i-ai încasat. Dacă nu dorești să înființezi o firmă, trebuie să știi că veniturile realizate ca freelancer se încadrează în categoria veniturilor din activități independente și este necesară depunerea declarației unice.

4. Învață să spui „Nu”

Atunci când ești la început de drum sau vrei ca toți clienții tăi să fie mulțumiți de colaborarea cu tine s-ar putea să fii tentat să nu refuzi nimic. Însă, nu uita că marele avantaj al unui freelancer este libertatea de care se bucură în relația cu toți ceilalți. Vor exista numeroase proiecte care nu te avantajează, dar tu ești specialistul care trebuie să aibă mereu ultimul cuvânt. Prin urmare, mai bine să spui „Nu” de la început, decât să regreți mai târziu că ai cerut prea puțin bani sau că este dificil să duci la bun sfârșit un proiect.

5. Solicită o parte din plată, în avans

Deși ar fi de preferat ca fiecare parte din contract să-și respecte obligațiile, se poate întâmpla ca anumiți clienți să nu plătească pentru munca depusă. Ca să te asiguri că vei primi toți banii la final, încearcă să lucrezi cu plata anticipată. Cel mai bine sună 50% în avans, dar, în funcție de clienți sau proiect, poți ajunge până la 20% din suma totală, dar în nici un caz mai jos de atât.

6. Ai grijă cum îți gestionezi câștigurile

Există o mulțime de platforme dedicate freelancerilor și chiar dacă te înscrii pe toate și ai multe proiecte în desfășurare, nu vei încasa bani în mod constant. Într-o lună poți câștiga mai mult, iar în alta, deloc, așa că învață să fii propriul tău șef și contabil. Trebuie să achiți taxe și impozite la termen, să plătești anumite sume pentru a te promova și a te întreține, dar, totodată, să pui și ceva deoparte pentru lucrurile neprevăzute.

7. Respectă termenele limită

Unul dintre factorii esențiali în crearea unei bune reputații o reprezintă respectarea deadline-urilor. Un client mulțumit se va transforma într-un colaborator pe termen lung, care va reveni la tine ori de câte ori va avea ceva de făcut. Așadar, pe lângă onorariu, vei câștiga notorietate și recomandări.

Dacă te gândești, adesea, cum ar fi să devii propriul tău șef și să lucrezi după bunul plac, ai toate șansele să-ți construiești o carieră promițătoare ca freelancer. Ca liber profesionist, nu ai nevoie de foarte multe lucruri, însă, este important să fii deschis în raporturile cu clienții, să faci bine lucrurile pentru care îți oferi serviciile și să dai dovadă de profesionalism, ca să ai succes.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata