Ghidul cumpărătorului: totul despre maşini de tuns iarba

4

Dacă doriţi să îmbunătăţiţi arsenalul de echipamente necesare pentru îngrijirea peluzei, maşina de tuns iarba este o achiziţie inteligentă, uşurându-vă considerabil munca. Cu maşina de tuns iarba veţi putea finaliza lucrările mult mai repede, mai estetic şi mai precis. 

Maşinile de tuns iarba sunt relativ simple. Marea majoritate au roţi care permit navigarea în jurul curţii în timpul cosirii, pentru un rezultat frumos şi uniform. Există multe modele de maşini de tuns iarba din care puteţi alege şi vom vedea de ce anume trebuie să ţineţi cont.

Tipuri de maşini de tuns iarba

Maşini de tuns iarba cilindrice – Acestea au lame cilindrice care se rotesc vertical în faţa cositoarei. Cilindrul ar trebui să aibă mai multe lame, cele mai bune fiind cele cu cel puţin trei lame. Maşinile de tuns iarba cilindrice sunt ideale pentru peluzele plate pe care doriţi să le menţineţi scurte şi bine îngrijite. Pot fi electrice (cu sau fără fir), pe benzină sau manuale (cu împingere).

Maşini de tuns iarba rotative – Aceste maşini de tuns iarba au o singură lamă care se roteşte pe orizontală, sub cositoare. Maşinile de tuns iarba rotative sunt cele mai versatile şi pot face faţa mai multor tipuri de iarbă. Sunt recomandate pentru tăierea ierbii lungi şi dure şi pot fi electrice (cu sau fără fir), sau pe benzină.

Maşini de tuns iarba plane – Acestea trec pe deasupra solului, fiind uşor de împins şi potrivite pentru suprafeţele neregulate. Sunt cea mai bună alegere pentru peluzele în forme neobişnuite şi, totodată, mult mai accesibile decât alte tipuri. Nu se recomanda pentru grădinile mari, de obicei sunt electrice şi dispun de lame rotative.

Maşini de tuns iarba electrice cu fir – Cele mai multe maşini de tuns iarba sunt electrice, acestea fiind cea mai bună alegere pentru grădinile mici şi mijlocii. Au dimensiuni reduse, sunt accesibile ca preţ şi uşor de depozitat.

Maşini de tuns iarba electrice cu baterie – Maşinile de tuns iarba fără fir, sau cu baterie au toate avantajele unei maşini electrice. Totuşi, din cauza bateriei, pot fi mai scumpe decât modelele electrice cu fir.

Maşini de tuns iarba cu benzină – Acestea reprezintă cea mai bună alegere pentru grădinile mari unde un cablu de alimentare nu ar fi adecvat. Sunt puţin mai scumpe, dar şi mai puternice şi mai rapide. De asemenea, se pot manevra uşor în jurul obiectelor mari. Necesită revizii regulate şi schimbarea uleiului şi a filtrelor.

Cum alegem cea mai potrivită maşina de tuns iarba pentru nevoile noastre

Pentru a alege maşina de tuns iarba potrivită necesitaţilor, va trebui să ţinem cont de câteva caracteristici:

Dimensiunea peluzei – Dacă aveţi o peluză mică (până în 100 mp), se recomandă o maşină de tuns iarba electrică, cu sau fără fir. Pentru un gazon de dimensiuni medii (între 100 şi 250 mp) este recomandată maşina de tuns iarba fără fir sau pe benzină. Pentru suprafeţe mari (peste 250mp) veţi avea nevoie de maşini de tuns iarbă pe benzină.

Sacul colector – Majoritatea maşinilor de tuns colectează iarba cosită într-o cutie aflată în spate. Dacă aveţi o peluză medie sau mare, căutaţi un model cu un sac colectorde mare capacitate pentru a reduce timpul necesar opririi şi golirii cutiei.

Lăţimea de tăiere – O lăţime mai mare de tăiere va reduce timpul petrecut cu cosirea gazonului. Pentru gazoanele mici alegeţi o lăţime de tăiere de 30 cm, pentru gazoanele medii alegeţi lăţimea de tăiere între 35 şi 40 cm, iar pentru peluzele mari alegeţi maşinile de tuns iarba cu lăţimea de tăiere mai mare de 40 cm. 

Înălţimea de tăiere – Se referă la cât de înaltă va fi iarba cosită. Majoritatea maşinilor de tuns iarba au înălţimea de tăiere reglabilă, fiind suficientă deplasarea lamelor în sus sau în jos.

Rola în spate – Dacă doriţi să obţineţi finisajul de gazon cu dungi specifice terenurilor de fotbal, aveţi nevoie de o maşină de tuns iarba cu rola în spate. Cu cât sunt mai grele maşina şi rolă, cu atât dungile vor fi mai vizibile.

Gazonul luxuriant şi verde, bine întreţinut, este ceea ce visează mulţi grădinari. Alegând maşina de tuns iarba potrivită necesităţilor grădinii sau a peluzei, visul tău poate deveni realitate cu un efort minim.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata