Instalațiile termice – încălzire în pardoseală sau centrală și calorifere? Ce este ieftin și rentabil pentru a avea parte și de confort totodată

Pentru apartamente este recomandată încălzirea utilizând centrala termică și rețea de calorifere. Este una din cele mai populare variante. Toată lumea caută o soluție pentru a plăti facturile iarna la un nivel cât mai scăzut, însă să aibă parte de confort termic fără doar și poate. Totuși facturile mai mici sunt rezultatul unei bune investiții la timpul potrivit. Când alegeți caloriferele spre exemplu, cele ieftine nu sunt neapărat și cele bune, pentru că riscul este ca acestea să aibă fisuri și coroziuni în timp scurt.

Încălzirea pentru apartamente

Dacă nu preferați caloriferele, atunci încălzirea în pardoseală vine ca alternativă, însă presupune un deranj mai mare pentru montaj și câteva condiții obligatorii pentru ca sistemul să fie și rentabil. Descoperim astfel de opțiuni în magazinele de profil, cum este spre exemplu shop-einstal.ro.

Supranumit „universul instalațiilor termice și sanitare”, vine cu opțiuni adaptate vremurilor: sisteme de încălzire pe bază de centrale termice, boilere, puffere, calorifere variate și toată gama de accesorii și de țevi, fitinguri sau distribuitoare colectoare pentru calorifere. La capitolul încălzire în pardoseală toate elementele unui astfel de sistem sunt desigur disponibile aici. Altfel spus tot ce este necesar pentru a completa sistemul ales, pentru montaj.

Între încălzirea în pardoseală, sistem ascuns să spunem, și calorifere există diferențe nu doar estetice, ci și practice

Pentru suprafețe mici, obișnuința este de a merge pe varianta centralei termice. Acolo unde volumul de aer de încălzit este tot mai mare, în case impunătoare cu tavane înalte, este recomandat și un alt sistem de completare pentru a încălzi mai eficient – cum este încălzirea sub pardoseală. Pot fi însă folosite ambele, la fel de bine.

Prin încălzirea în pardoseală înțelegem căldură radiantă, căldură distribuită uniform într-o încăpere. În schimb, radiatoarele creează un flux de aer, încălzesc pe măsură ce capacitatea acestora este aleasă conformă cu suprafața, dar nu pot încălzi la fel de uniform precum rețeaua de sub pardoseală, încalzită de electricitate sau agent termic.

Caloriferul – eficiență și costuri mai reduse

Dacă punem la socoteală ce impune un sistem de încălzire în pardoseală și anume nevoia de a nu acoperi prea mult suprafața sau ce inconveniente sunt încă din faza de montaj, deducem că o centrală și caloriferele aferente reprezintă o variantă mai populară. În dulcele stil clasic, însă nu la fel ca în anii comuniști când caloriferele din fontă erau la modă, acum există varietate și la capitolul acesta. De acestea depinde și nivelul de căldură emanată.

Aluminiu sau oțel – ce radiatoare sunt mai ieftine și care sunt mai bune?

Dacă cercetăm piața descoperim aceste două variante ca fiind mai populare. Caloriferele din oțel sunt mai accesibile, mai ieftine și ușor de montat. Însă au o durată de viață mai mică și impun periodic ca apa din circuit să fie tratată.

În schimb, caloriferele din aluminiu au avantajul faptului că se încălzesc mai rapid și mai ușor, consumă puțin agent termic și au un randament foarte bun. Durata de viață este de câteva decenii. Un inconvenient tot există. Acesta se referă la zgomotul pe care îl fac la funcționare și la aerisirea periodic necesară.

Sistemul ales trebuie proiectat să dureze, să fie eficient și să facă față nevoii în spațiul ales. Românii sunt din ce în ce mai atenți în privința acestor alegeri. Asta și pentru că au de unde alege, există varietate de opțiuni și sunt interesați nu doar de achiziția în sine a unui sistem, ci și de serviciile post vânzare, de eficiență și mai ales de costuri, de preferat să fie cât mai reduse.

Întreținerea își spune cuvântul

Este greu de spus ce sistem este mai ieftin. Centrala termică, mai ales când nu vorbim despre prima instalare, ci de înlocuire rămâne totuși o alegere populară. Dar, pentru ca eficiența acesteia să fie una pe termen lung, constantă, contează și întreținerea. Spre exemplu, filtrele magnetice nu sunt de subestimat. Acestea preîntâmpină problemele legate de depunerile de calcar în sistem. Iar în România duritatea apei și coloanele de apă învechite își spun cuvântul.

Filtre și sisteme pentru calitatea apei veți găsi de asemenea la Shop Einstal. Iar pentru achiziții, puteți opta pentru locația fizică sau varianta online: Sos.Mihai Bravu nr.540-562 complex Impact Center sector 3 București

Telefon: 0766.261.389

Telefon: 0766.261.392

Telefon: 0786.124.777

office@einstal.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata