Înțelegi engleza, dar nu o vorbești fluent? Iată cum să-ți îmbunătățești abilitățile de vorbire

Cu toții știm ce influență a ajuns să aibă limba engleză în viața noastră de zi cu zi, din momentul când deschidem ochii și până când adormim seara. Este cea mai vorbită limbă de pe glob, așadar este prezentă pe fiecare canal de comunicare, de la emisiuni de divertisment, până în mediul afacerilor de top. O învățăm de cele mai multe ori în școală și apoi ne tot întâlnim cu ea pe parcursul vieții, iar pentru unii angajatori chiar a devenit condiție principală în vederea obținerii unui post. 

Astăzi nu mai este suficient să înțelegi limba engleză, trebuie să poți comunica cu ajutorul ei. Citește sfaturile de mai jos pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de vorbire. 

Găsește-ți ca partener de discuții un vorbitor nativ al limbii engleze

Cel mai bine înveți conversând, și cine ar fi mai potrivit decât o persoană care vorbește această limbă de când s-a născut? Un vorbitor înnăscut al limbii engleze va putea să-ți explice nu doar regulile de gramatică, ci va putea să-ți sublinieze și câteva subtilități cunoscute doar de nativi. În același timp, în contrapartidă, te poți oferi să înveți această persoană să converseze în limba romană. 

Nu va fi ușor de găsit un expatriat, cel mai probabil student și/sau angajat în companii multinaționale, dar efortul va merita munca depusă. Există forumuri, platforme sau grupuri de facebook unde poți posta anunțuri în vederea descoperirii persoanelor dispuse să converseze cu tine. 

Caută-ți un job în limba engleză

Chiar dacă nu stăpânești la perfecție limba engleză, ce mai rapidă metodă de a învăța este să vorbești în fiecare zi. Un loc de muncă unde ai avea ocazia să-ți exersezi abilitățile lingvistice zi de zi va face minuni pentru încrederea ta și fluența în exprimare, chiar dacă nu toate conversațiile vor fi desfășurate cu nativi.

Încearcă să te orientezi către un job într-o companie multinațională, sau, mai simplu, către videochat. Permițând un program de lucru adaptat nevoilor tale, aceasta poate fi cea mai bună platformă de comunicare în limba engleză, mai ales prin includerea opțiunii nonadult unde accentul este pus pe abilitățile de relaționare și convingere. Ai grijă totuși să te informezi înainte, ca să nu cazi pradă anumitor riscuri, capcane și greșeli în videochat. Învățarea limbii îți va fi facilitată și prin prezența unui profesor. 

Alătură-te unei comunități online 

Așa cum am menționat și în prima parte a acestui articol, cea mai frecvent folosită  limbă în comunicare este engleza. Mulți o învață fără să-și dorească acest lucru, doar prin interacțiunile cu ceilalți, fără a avea perfecționarea limbii ca scop final. 

De ce nu ai îmbina utilul cu plăcutul? Există nenumărate comunități online cu interese variate și cu o multitudine de subiecte de discuție. Fie că ești pasionată de modă, de industria ingrijirii personale, de călătorii, de artă  sau de anumite universuri științifico-fantastice sau jocuri pe calculator, mai mult ca sigur există o comunitate de pasionați de fix același lucru ca tine. Și ghici ce, cum membrii acestei comunități vin din toate colțurile lumii, mai mult ca sigur veți comunica în limba engleză! 

Spre deosebire de prima situație, unde scopul principal este să înveți să vorbești limba, în acest caz te vei concentra pe ce îți place ție. Faptul că vei conversa în limba engleză și implicit o vei învăța va fi doar un beneficiu adăugat. 

Ai grijă totuși, majoritatea vorbitorilor din aceste comunități nu sunt nativi, la fel ca tine, așadar posibilitatea ca nivelul de cunoaștere al limbii să nu fie unul ridicat este mare. Cu toate acestea, folosirea zilnică a abilităților tale va garanta progresul pe termen lung. 

Indiferent ce metodă alegi, nu uita că este indicat să-ți folosești abilitățile cât mai des și în contexte cât mai diferite. Curaj!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata