Manualele auxiliare: modă sau necesitate?

În zilele noastre, se discută din ce în ce mai mult despre materialele didactice. Printre altele, discuțiile vizează introducerea manualelor digitale în sistemul de învățământ românesc și, în general, digitalizarea întregului sistemului educațional din țara noastră, dar și importanța manualelor auxiliare. În privința acestora din urmă, părerile sunt împărțite: în timp ce unii dintre noi le consideră un suport necesar, mai degrabă aplicat, care însoțește teoria regăsită în manualele școlare clasice, alții le consideră „în plus” și susțin că manualele școlare clasice sunt arhisuficiente.

Auxiliarele școlare – sunt, într-adevăr, în plus? 

Persoanele care sunt de părere că auxiliarele școlare ar putea fi, pur și simplu, eliminate aduc drept argumente pentru pentru ipoteza lor următorul lucru: faptul că informațiile prezentate la clasă, împreună cu cele regăsite în manuale, sunt mai mult decât suficiente. 

Auxiliarele școlare sau cum se reflectă teoria în practică

Totuși, așa cum am spus, auxiliarele școlare au un rol practic bine definit: ele vin în completarea firească a informațiilor prezentate în manualele clasice. Într-adevăr, unele dintre ele conțin, la rândul lor, și informații teoretice, însă majoritatea se bazează pe o serie de exerciții și aplicații menite să-i ajute pe elevi să învețe mai ușor cum funcționează lucrurile în practică. Să ne gândim, de exemplu, la auxiliarele școlare de matematică: acestea conțin exerciții, probleme și, uneori, explicații referitoare la rezolvarea exercițiilor și problemelor care contribuie la buna înțelegere a teoriei predate anterior la clasă. Astfel, elevii au posibilitatea de a pune în practică lucrurile recent descoperite – atât la școală, sub atenta îndrumare a cadrului didactic, cât și acasă, când își efectuează temele.

Cele mai importante avantaje ale auxiliarelor școlare 

Dincolo de rolul lor practic, manualele auxiliare școlare au și alte beneficii esențiale de care ar trebui să ținem cont. Iată care sunt acestea:

  • Auxiliarele școlare sunt concepute, astfel încât ele răspund unor stiluri diferite de învățare. Cu alte cuvinte, există auxiliare școlare potrivite pentru stilul de învățare al fiecărui elev care are astfel șansa de a asimila mult mai bine informațiile citite în manualele clasice sau descoperite pe parcursul lecțiilor predate la clasă.
  • Auxiliarele școlare contribuie la înțelegerea reală a unor aspecte teoretice pe termen lung. După cum am spus, manualele auxiliare conțin o mulțime de exerciții și aplicații care, odată rezolvate, îi ajută pe elevi să înțeleagă realmente cum „funcționează” teoria. Odată înțelese, informațiile se fixează în mintea elevilor pe termen lung. Pe de altă parte, există riscul ca simpla memorare a unei teoreme dintr-un manual de fizică sau de matematică să fie reținută exclusiv pe termen scurt sau mediu – acest lucru se întâmplă deoarece ne amintim mult mai bine lucrurile pe care le-am înțeles cu adevărat, și nu doar memorat.
  • Auxiliarele școlare stimulează capacitatea de gândire și de a rezolva probleme a elevilor, prin aplicațiile pe care le pun la dispoziția acestora. Exercițiile și problemele regăsite în manualele auxiliare reprezintă, practic, o metodă de „antrenare” a gândirii, a logicii etc.
  • Auxiliarele școlare încurajează, în anumite situații, lucrul în echipă. În cazul rezolvării anumitor exerciții și probleme, elevii pot lucra împreună. Astfel, auxiliarele școlare pot crea o „punte” de comunicare între copii.
  • Auxiliarele școlare au avantajul că pot fi utilizate în două contexte importante: acasă, de către fiecare elev, și la școală, sub îndrumarea cadrului didactic. Astfel, ele sunt folosite de către profesor atunci când dorește să explice mai bine anumite aspecte teoretice, dar și de către elev,  atunci când are de efectuat teme sau când își propune să lucreze suplimentar, pentru a se perfecționa la o materie. 

Concluzie

Argumentele prezentate anterior susțin ipoteza conform căreia auxiliarele școlare reprezintă un instrument util în procesul de învățare reală, și nu de simplă memorare a unor noțiuni prezentate în manuale. 

Într-adevăr, oferta de auxiliare școlare este atât de generoasă, încât procesul de selecție a celor mai eficiente astfel de cărți poate deveni destul de dificil. Tocmai de aceea este important să se țină cont de o serie de aspecte, printre care: alegerea auxiliarelor școlare al căror conținut este în conformitate cu programa școlară a anului în curs și al căror conținut este suficient de atractiv, prin îmbinarea armonioasă a textelor și a imaginilor. 

Totodată, auxiliarele școlare care valorifică partea practică, printr-un conținut bazat pe exerciții, probleme și aplicații, sunt foarte apreciate, prin faptul că acestea contribuie, așa cum am spus, la înțelegerea reală a teoriei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata