Prevenția la volan: cum să eviți incidentele neplăcute în trafic

La o simplă plimbare cu mașina pe drumurile publice, vei constata că nu toți șoferii conduc bine. Unii dintre ei sunt agresivi, alții sunt neatenți, mulți nu respectă distanța regulamentară dintre vehicule și nu puțini sunt aceia care nu semnalizează la schimbarea direcției de mers.

Nu poți controla acțiunile altor șoferi, însă poți învăța să conduci defensiv și să ai grijă de mașina la volanul căreia te-ai urcat, astfel încât să te ferești singur de pericolele la care alți șoferi te pot supune.

Potrivit celor mai recente date centralizate de Eurostat, România are cea mai mare rată a deceselor din cauza accidentelor rutiere, cu peste 100 de victime la un milion de locuitori pe an, dublu față de media Uniunii Europene. Cu toate că drumurile europene devin mai sigure, progresele rămân prea lente. Pentru următorul deceniu, Uniunea Europeană a stabilit, în cadrul său pentru politica de siguranță rutieră 2021-2030, un nou obiectiv de reducere cu 50% atât a numărului de decese, cât și a numărului de vătămări grave până în 2030.

Fiecare dintre noi poate contribui la îndeplinirea acestui obiectiv, dacă respectă câteva reguli simple.

Verificarea periodică a mașinii

O mașină verificată constant este mai sigură pentru o călătorie fără incidente. Este important, în primul rând, ca frânele să funcționeze corect, astfel încât, în cazul unui accident, să poți opri autovehiculul la timp. Totodată, anvelopele trebuie să fie conforme cu temperaturile de afară, iar presiunea pneurilor efectuată constant. Dacă motorul funcționează în condiții optime, iar vizibilitatea nu este afectată – din cauza murdăriei acumulate pe parbriz, pe lunetă sau pe oglinzile laterale –, vei avea mai mult control la volan. Așadar, înainte de a pleca la drum lung la volanul unui Renault Zoe, de pildă, asigură-te că toate componentele sunt în bună stare de funcționare.

Majoritatea mașinilor fabricate în ultimii ani sunt dotate cu sisteme de preîntâmpinare a producerii unui accident. De exemplu, sistemul ABS previne blocarea roților în timpul frânării și astfel șoferul poate păstra controlul direcției și, totodată, poate scurta distanța de frânare.

De asemenea, sistemul ESP a fost implementat pe scară largă la automobile. Ce este sistemul ESP? Electronic Stability Program sau ESP are rolul de a menține stabilitatea mașinii și de a permite manevrarea sa în condiții de siguranță, în cazul în care aceasta derapează, fie din cauza unor condiții grele de drum, fie a unei viteze prea mari.

Șofatul defensiv

Șofatul defensiv te poate salva de multe situații neplăcute din trafic. Este important să cunoști situațiile critice în care poți ajunge atunci când te afli la volan și să cunoști cele mai eficiente modalități de a le evita. Mai presus de toate, a conduce defensiv înseamnă să nu te bazezi pe îndemânarea celorlalți participanți la trafic. Dacă tu respecți regulile de circulație, nu înseamnă că și ceilalți șoferi conduc la fel de prudent. Drept urmare, principalul mijloc de a te feri de problemele din trafic și de a evita incidentele neplăcute este să fii atent la drum, dar și la intențiile celorlalți șoferi.

Totodată, când ești la volan, este important să eviți situațiile care îți pot distrage atenția: vorbitul la telefon, consumul alimentelor, discuțiile intense cu ceilalți pasageri. Concentrarea este o abilitate esențială pentru orice șofer. De asemenea, este esențial să fii alert și să adaptezi mereu viteza la condițiile de drum.

O călătorie cu mașina poate fi o experiență grozavă, atâta vreme cât nu este umbrită de incidente neplăcute. Drept urmare, verifică automobilul înainte de a te urca la volan, nu te aventura în manevre periculoase și fii atent la intențiile celorlalți participanți la trafic.

Sursă foto: fanjianhua/ Shutterstock

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata