RMN-ul – importanță, contraindicații și preț

Din 1977 – atunci când a fost realizată prima examinare a unui pacient prin intermediul rezonanței magnetice, care a durat nu mai puțin de 5 ore – și până în prezent, medicina a evoluat foarte mult. Astăzi, RMN-ul este una dintre cele mai complexe investigații, a cărei acuratețe este extraordinară. De asemenea, timpul necesar efectuării scanării RMN s-a redus de 5 ori.  În continuare, poți afla mai multe detalii despre ce presupune examinarea imagistică prin rezonanță magnetică, ce contraindicații prezintă, dar și care sunt costurile necesare unei astfel de investigații.

Ce este RMN-ul?

Rezonanța magnetică nucleară (abrev. RMN) este o procedură medicală neiradiantă și neinvazivă. Aceasta utilizează magnetismul și undele radio pentru a capta imagini bi și trimensionale, necesare în diagnosticarea diverselor probleme localizate la structurilor anatomice. Spre deosebire de radiografii sau de scanările realizate cu ajutorul computerului tomograf, RMN-ul este o investigație mult mai sigură, atât din punct de vedere al rezultatelor oferite, dar și în ceea ce privește riscul expunerii la radiații, care este nul în acest caz. Acestea sunt și motivele principale pentru care analiza RMN este recomandată chiar și copiilor.

În general, rezonanța magnetică nucleară este extrem de utilă pentru a infirma sau confirma dignosticele prezumtive, această caracteristică a sa oferindu-i pseudonimul de „investigație medicală de finețe”. Totuși, examenul RMN poate fi efectuat și la indicațiile medicului, ca metodă primordială de analiză în afecțiuni precum:

 • Tumori cerebrale;
 • Afecțiuni ginecologice;
 • Afecțiuni ale căilor biliare;
 • Ruptura de ligamente;
 • Tarumatologie vertebrală;
 • Accidente vasculare cerebrale;

Contraindicații RMN  

Fără a contesta valoarea informațiilor medicale obținute în urma unei scanări RMN, există și situații în care aceasta nu este recomandată. Iată care sunt următoarele cazuri și grupe de pacienți în care se impune evitarea acestei investigații:

 • Gravidele – femeile însărcinate pot apela la această metodă de analiză doar dacă stabilirea unui diagnostic clar nu se poate realiza în urma unei ecografii;
 • Pacienții cu insuficiență renală – este contraindicată expunerea acestora la substanța de contrast aplicată în timpul examinării RMN.
 • Pacienții cu antecedente alergice – această categorie de pacienți nu poate beneficia de analize RMN tot din cauza expunerii la gadoliniu, o substanță de contrast care le dăunează;
 • Pacienții cu implanturi metalice –  având în vedere că acest tip de scanare medicală implică utilizarea rezonanței magnetice, obiectele metalice reprezintă un risc mare de pericol.
 • Pacientele cu dispozitive intrauterine – în acest caz, se va apela la RMN doar în situații de urgență.
 • Pacienții claustrofobi – aparatul RMN are o formă cilindrică, aspect care ar putea crea o stare de agitație pacienților claustrofobi.

Cât costă un RMN?

RMN-ul este o investigație foarte precisă și complexă, care poate fi utilizată pentru întreg corpul sau, separat, pentru zonele anatomice de interes. Comparativ cu alte metode de diagnosticare, aceasta implică un efort financiar perceput ca fiind destul de ridicat de majoritatea pacienților. Totuși, un credit urgent ar putea acoperi costurile necesare unui RMN, deoarece, în funcție de structura anatomică analizată, prețurile variază între 450 și 1.860 RON.

Prețurile diferă, desigur, și în funcție de spitalul sau clinica în care se efectuează această examinare. Astfel, la una dintre clinicile particulare din București, un RMN pentru depistarea cancerului la sân ajunge la suma de 725 RON, comparativ cu un spital de stat, unde costurile nu depășesc 450 RON.

Examenul RMN este, deci, extrem de valoros pentru o serie de obiective medicale. Astfel, acesta se justifică pentru monitorizarea evoluției unei afecțiuni, pentru stabilirea diagnosticelor, dar și pentru ghidarea abordării chirurgicale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata