Românii și educația financiară: de ce ocupăm ultimul loc din Europa la acest capitol?

Cu toate că au trecut ani buni de la integrarea în Uniunea Europeană, România se evidențiază ca a fi statul european aflat pe o poziție codașă în materie de educație financiară. Indicatorul care măsoară nivelul acestei componente este de doar 21% pentru țara noastră, în condițiile în care media în Europa este de 52%. Statisticile sunt îngrijorătoare pentru că, dacă unul din trei cetățeni globali au o înțelegere foarte bună a produselor financiare, la noi acest lucru este valabil doar pentru un român din cinci. 

Nevoia de educație financiară la nivel național este considerabil destul de mare, însă ce anume ne face să ocupăm ultimul loc în clasamentul european? Iată câteva dintre cauzele ce încetinesc gradul de creștere a cunoștințelor financiare.

Lipsa educației financiare în curricula școlară

Potrivit studiilor, copiii încep să înțeleagă valoarea banilor și să cumpere lucruri între 11 și 14 ani. În condițiile în care principala eucație financiară a celor mici provine din familie, vârsta la care aceștia iau contact cu finanțele este destul de înaintată. Un studiu aprofundat în școli ar putea să-i ajute pe copii să devină adulți responsabili și să își gestioneze mult mai bine veniturile și cheltuielile atunci când cresc. Din perspectiva psihologilor, întregul comportament financiar de la vârsta adultă este determinat de modelul învăţat în copilărie.

Îmbătrânirea populației

Un factor îngrijorător pentru viitorul financiar al cetățenilor români activi în prezent îl reprezintă și îmbătrânirea populației. Oamenii în vârstă nu sunt interesați de nivelul bunăstării economice, bancarizare, intermediere financiară sau creșterea cunoștințelor referitoare la resursele financiare. Veniturile consumatorilor sunt semnificativ afectate de evenimente majore atunci când ele intervin pentru că doar 19% dintre români economisesc pentru bătrânețe, multe persoane fiind expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Absența monitorizării cheltuielilor și veniturilor

Românii nu știu cum să îți țină sub control câștigurile lunare și nici cum să cheltuie eficient banii. Deoarece nu folosesc un buget, ajung adesea în imposibilitatea de a-și acoperi toate costurile și se adâncesc foarte mult în datorii. O soluție ar fi accesarea unui credit rapid pe site-ul Viaconto . Cu toate că mulți dintre noi încearcă să evite pe cât posibil împrumuturile și preferă să apeleze la rude sau prieteni, în alte țări folosirea creditelor reprezintă o dovadă de educație financiară. Împrumuturile precum cele care pot fi solicitate prin intermediul viaconto.ro îi ajută pe oameni să își achite datoriile la timp, să economisească, să investească ori să devină mult mai responsabili cu banii lor.

Apetența românilor pentru depozite

Cu toate că mulți dintre cetățenii români nu au o cultură a economisirii, cei care reușesc să pună ceva bani deoparte preferă să îi transforme în depozite în loc să-i investească în piața de capital sau în alte instrumente financiare. Lipsa educației financiare vine din trecut și s-a perpetuat asupra generațiilor tinere, private de optimism și deschidere față de oportunitățile economice. În condițiile în care oamenii nu își asumă riscurile aferente unei investiții și preferă să plătească un comision băncilor ca să le țină economiile în siguranță, este dificil să se creeze o piață de afaceri organizată și să crească nivelul cunoștințelor financiare.

Cetățenii nu fac diferența între nevoi și dorințe

Unul dintre aspectele care au condus la plasarea României pe ultimul loc în clasamentul european privind educația financiară îl reprezintă faptul că oamenii nu realizează diferențele dintre nevoi și dorințe. Astfel, mulți cheltuie banii pe lucrurile pe care și le doresc, ca de exemplu haine, gadget-uri sau mese în oraș, fără a conștientiza că acestea sunt doar capricii care le destabilizează bugetul. Cu siguranță, cei mai mulți consideră că au nevoie de îmbrăcăminte în fiecare lună, dar se simt obligați să își achite constant cheltuielile la utilități.

Un nivel de educație financiară redus generează un impact negativ asupra  sistemului bancar, libera circulație a capitalului sau serviciilor și obstacole în promovarea valorilor fundamentale economice. Lipsa cunoștințelor financiare poate conduce la erori în aplicarea prevederilor legale, gestionarea activelor personale ori a afacerilor, destabilizarea economiei naționale și reducerea gradului de integrare financiară, de aceea este important ca oamenii să conștientizeze importanța educației financiare și să ia măsuri în eliminarea cutumelor promovate de generații trecute.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata