Scurt ghid despre cum îți alegi halatul medical: informații și trucuri

Halatul este un accesoriu vestimentar cunoscut îndeosebi în garderoba personalului medical. În diferite culori și modele, halatul reprezintă uniforma de zi cu zi a medicilor, a asistenților și a altor persoane care lucrează în spitale. Alegerea unui halat nu trebuie să fie întâmplătoare, iar modelul pentru care optezi trebuie să se încadreze în câteva standarde, bine definite. Iată de ce să ții cont atunci când alegi halatul medical, pentru a fi sigur că ai făcut cea mai bună alegere. 

Materialul halatului medical se alege în funcție de specializarea ta

În spitale condițiile de muncă diferă în funcție de secțiile în care ești repartizat. Spre exemplu, dacă lucrezi într-o unitate de primiri urgențe este posibil ca uneori să fie nevoie să ieși din incinta clădirii în aer liber pentru a prelua pacienți sau pentru a traversa curtea către alte secții din diverse motive. În acest caz este important să alegi din gama de modele de halate polar care sunt confecționate dintr-un material gros și călduros. Acest tip de halat se poate purta ca protecție împotriva frigului chiar și peste un alt halat pe care îl utilizezi în mod normal înăuntru.

De cealaltă parte, dacă activitatea se desfășoară într-o secție precum cea de neonatologie, unde trebuie să fie o temperatură mai ridicată decât în restul spitalului, optează pentru un halat confecționat dintr-un material ușor, subțire, care să lase pielea să respire. În acest fel nu vei transpira și nu vei suferi din cauza căldurii. 

Mărimea halatului medical trebuie să fie potrivită și cât mai comodă

Mărimea halatului medical contează foarte mult. Un truc de care trebuie să ții cont este alegerea unei mărimi care să nu îți vină prea mulată pe corp, dar nici nu opta pentru un halat prea larg. Trebuie să ai libertate de mișcare, dar în niciun caz nu trebuie să fie un halat atât de larg încât să îți dea mereu senzația că alunecă și să fii nevoit să îl ții cu mâinile pentru siguranță. Ia în calcul faptul că trebuie să atingi pacienții, să manevrezi aparatură și să desfășori multe alte activități. 

Culoarea halatului medical se alege în funcție de regulamentul intern al unității spitalicești

Fiecare spital are un regulament intern la care trebuie să se supună tot personalul. De cele mai multe ori, culorile halatului medical indică funcția sau secția în care activează un angajat. Astfel, atunci când alegi culoarea halatului asigură-te că respecți codul spitalului în care lucrezi. Este important ca pacienții să poată recunoaște asistenții sau medicii în funcție de uniforma pe care o poartă și este mult mai ușor pentru ambele părți. 

Buzunarele sunt foarte importante în cazul halatelor medicale

Buzunarele sunt deosebit de utile în cazul personalului medical. Tot timpul trebuie să fii în contact cu pacienții și de foarte multe ori trebuie să îi atingi, indiferent de funcția pe care o ai. Buzunarele te ajută să păstrezi pixurile și carnetele de notițe, astfel încât să poți scrie oricând e nevoie. Nu e indicat să alegi halate medicale fără buzunare deoarece asta te va împiedica să ai mâinile libere. 

Păstrează mereu halatul medical curat

Este evident că într-un spital, mai mult decât oriunde altundeva, curățenia este o necesitate. Asigură-te că halatul pe care îl porți este perfect curat și că nu este șifonat. Este un truc important care te va ajuta să inspiri și mai multă încredere pacienților. Pentru a avea mai multă siguranță, păstrează mereu halate de schimb în cabinet sau în vestiar.

Halatul medical este uniforma personalului din cadrul spitalelor. Importanța halatului nu este deloc de neglijat, astfel că alegerea acestuia trebuie făcută cu grijă, respectând câteva reguli nescrise. Culoarea, modelul și materialul halatului medical pot să îți ușureze munca de zi cu zi dacă sunt alese așa cum trebuie. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata