Top 4 oraşe din România pentru dezvoltarea unei afaceri

România este atractivă pentru mediul de afaceri internaţional şi pentru antreprenorii locali. Capitala conduce topul oraşelor potrivite pentru dezvoltarea unei afaceri, însă supremaţia este ameninţată de oraşele din vestul ţării, care vin, puternic, din urmă. În funcţie de domeniul de activitate, în care doreşti să investeşti şi de specificul zonei în care te simţi cel mai confortabil, vei şti să alegi unde vei porni propria afacere.

Bucureşti, lider deocamdată

Capitala conduce topurile de profil ce analizează mediul de afaceri românesc. În toate domeniile care contează din punct de vedere social, Bucureştiul este lider. Mediul universitar atrage tineri din întreaga ţară, integraţi în piaţa muncii încă din timpul studiilor. Foarte mulţi își continuă activitatea în Bucureşti, unde îşi întemeiază familii şi devin rezidenţi. Din punct de vedere al infrastructurii de transport, oraşul oferă cele mai bune conexiuni rutiere, feroviare şi aeriene, la nivelul ţării noastre. Pentru o afacere ce presupune întâlniri frecvente sau relaţii cu instituţiile statului, cel mai bine este să ai un sediu central. În zona Unirii sunt spaţii de birouri de închiriat, care îţi oferă acces la principalele puncte de interes de business din Capitală.

Clujul vânează supremaţia

Oraşul care poate detrona Bucureştiul din fotoliul de lider al domeniului de afaceri este Cluj-Napoca. O administraţie eficientă şi o bună gestionare a fondurilor locale, combinate cu investiţii europene, au făcut ca oraşul de sub Feleac să atragă tot mai mulţi investitori români şi străini. Din punct de vedere academic, medical şi social, Cluj-Napoca este la cel mai înalt nivel din ţară. Universitatea de aici atrage, anual, tineri din toată regiunea centrală şi de vest a ţării, iar piaţa imobiliară a reuşit chiar să detroneze Bucureştiul, la capitolul preţului pentru chirii. Infrastructura este în continuă dezvoltare, cu şantiere de autostrăzi ce leagă Cluj-Napoca de vestul Europei şi un nod feroviar eficient pentru producţie şi comerţ. Zborurile de pe aeroportul din Cluj acoperă nevoia de transport pe calea aerului. Marele avantaj al Bucureştiului, reţeaua de metrou, va deveni istorie, fiindcă municipalitatea ardeleană a semnat deja documentaţia pentru construirea transportului subteran în Cluj-Napoca.

Timişoara, legătura cu Europa

Până să depăşească Bucureştiul, Clujul trebuie să-şi consolideze locul 2, fiindcă Timişoara vine tare din spate. Localizarea geografică, la graniţa cu Ungaria şi Serbia, şi parte a Imperiului Habsburgic, pentru o lungă perioadă în istorie, au făcut ca oraşul de pe Bega să se dezvolte industrial de timpuriu. S-au adăugat investiţiile în educaţie şi infrastructură, care atrag studenţi şi forţă de muncă din întregul Banat şi nu numai. Conexiunea cu reţeaua de autostrăzi a Europei, nodul feroviar şi aeroportul local au înclinat balanţa în favoarea Timişoarei, atunci când mari companii internaţionale căutau un loc nou pentru fabrici sau subsidiare. Judeţul Timiş este cel mai mare din ţară, un argument în plus pentru investiţia în agricultură.

Iaşi, un pariu câştigător

Aproape în diagonală, la celălalt capăt al ţării, este capitala Moldovei, zonă cu potenţial imens, dar deficitară la capitolul infrastructurii rutiere. Oraş universitar, Iaşiul atrage studenţi din tot estul României dar şi din Republica Moldova. Asemenea celor din Bucureşti, odată integraţi în piaţa muncii din Iaşi, tinerii nu se mai întorc acasă, ci îşi întemeiază familii şi aleg să-şi construiască o carieră sau să dezvolte o afacere personală. Piaţa imobiliară este în continuă dezvoltare, zona urbană se extinde din centru până în localităţile limitrofe. Dezvoltatorii locali au mizat pe atragerea unor nume mari într-un hub IT care oferă cele mai bune condiţii, printre aceştia numărându-se şi gigantul american Amazon, care a surprins pe toată lumea când a ales să vină în România via Iaşi.

Bucureştiul şi oraşele mari din vestul şi estul ţării sunt cele mai atractive pentru dezvoltarea unei afaceri. În funcţie de domeniul în care alegi să investeşti şi de acomodarea cu specificul local vei şti ce oraş ţi se potriveşte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata