Igiena intimă: sfaturi și informații utile pentru sănătatea aparatului genital

Sursa foto: https://unsplash.com
66

Igiena intimă este esențială, pentru menținerea unui aparat genital sănătos. O igienă atent realizată îți oferă confort și contribuie la buna funcționare a aparatului genito-urinar.

Descoperă care sunt sfaturile și informațiile utile pentru o igienă intimă corectă, din rândurile de mai jos.

Poartă lenjerie intimă din bumbac

Bumbacul este un material care permite pielii să respire și are rol de barieră pentru multiplicarea bacteriilor. Ar fi bine să porți lenjerie intimă din bumbac cât mai des, pentru o igienă intimă sănătoasă. Dacă preferi alte materiale, încearcă să le porți doar ocazional și pentru perioade scurte de timp.

 

Pentru că zona intimă este sensibilă și delicată, este predispusă la iritații. Lenjeria din bumbac este ideală pentru îndepărtarea iritațiilor sau a episoadelor de candidoză.

Alege produse speciale pentru igiena intimă

Pentru realizarea igienei intime de zi cu zi, nu se recomandă folosirea săpunului obișnuit. Motivul? Acest produs poate să usuce, să irite și să dezechilibreze pH-ul vaginal, fapt care duce la apariția bacteriilor și a infecțiilor. Folosirea unor produse nepotrivite de igienă poate reprezenta una dintre cauzele cistitei.

 

În acest sens, pentru toaletarea zonei intime, sunt indicate produsele special concepute pentru igiena feminină sau masculină. Zona intimă trebuie spălată zilnică și obligatoriu înainte și după actul sexual. Pe lângă folosirea produselor special concepute pentru zona intimă, usucă bine locul cu ajutorul unui prosop moale, pe care să-l schimbi frecvent.

Șterge și spală zona intimă din față în spate

Un alt sfat de igienă personală de care poți ține cont? Când mergi la toaletă sau te speli, asigură-te că te ștergi din față în spate, niciodată invers. În acest mod, te asiguri că nicio bacterie dăunătoare din anus nu va pătrunde în vagin.

 

Consultă întotdeauna medicul și întreabă-l despre produsele de igienă intimă pe care le poți folosi. De regulă, specialiștii evită recomandarea gelurilor sau a loțiunilor parfumate, care pot duce la infecții sau iritații.

Mergi la medic

Ca să fii sigur de folosirea produselor intime pe care le utilizezi și pentru a menține o igienă intimă corespunzătoare, mergi periodic la ginecolog. Un specialist îți poate oferi sfaturi clare despre menținerea igienei intime. Mai mult, în cazul unei infecții sau a unei iritații, medicul te ajută să tratezi problema cât mai repede.

 

Pe lângă recomandările despre produsele folosite, merită să mergi la ginecolog cel puțin o dată pe an, după finalizarea sângerării menstruale. O consultație simplă, însoțită de un examen Babeș-Papanicolau, care vizează bună funcționare a colului uterin și o ecografie abdominală sau transvaginala sunt suficiente pentru o zona intimă sănătoasă, indiferent de vârstă.

 

Totodată, un medic specialist îți poate descoperi afecțiuni sau infecții pe care trebuie să le tratezi rapid.

 

În final, deși trebuie să cureți zona intimă, lucrurile se complică atunci când vine vorba despre interiorul vaginului. Vaginul se curăță singur, printr-un sistem propriu, cu ajutorul secretiilor. De aceea, se recomandă ca spălăturile vaginale să fie realizate doar în cazuri speciale, sub îndrumarea și la recomandarea unui medic ginecolog.

 

Ține cont de aceste sfaturi și menține sănătatea optimă a aparatului genital!

 

Surse de informare:

https://www.healthline.com/health/womens-health/underwear-hygiene#1.-Overall,-choose-natural-fabrics-specifically-cotton 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325360#Which-products-are-unsafe?

https://www.acog.org/womens-health/faqs/vulvovaginal-health?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn 

https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-018-0543-y

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata