Mangan
Manganul are efecte benefice asupra sistemului nervos, detoxifică corpul de poluanţi, participă la sinteza colagenului şi la metabolismul glucidelor, ajută la reducerea inflamaţiilor în cazul artritei reumatoide.
Se găseşte în: peşte, crustaceele, cerealele integralele, legume, soia, ceaiul negru, bananele, fasolea verde şi sfecla.
Cobalt
Cobaltul împreună cu cuprul şi fierul intervine în procesul de formare a globulelor roşii, ajută la reglarea tensiunii arteriale, face parte din molecula vitaminei B12, ajută la menţinerea echilibrului sistemului nervos.
Se găseşte în: linte, lactate, ceapă, sfecla roşie, smochine, caise, pere, spanac, varză, fasole, alge marine.
Cupru
Cuprul se găseşte în cantitate mică în organismul uman, este esenţial pentru buna funcţionare a unor enzime care participă la producerea de energie, la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, a oaselor.
Se găseşte în: seminţele de floarea soarelui, alune, cerealele integrale, linte, brânzeturi, cacao, legume, ciuperci.
Zinc
Zincul este esenţial pentru procesul de creştere şi dezvoltare a organismului, pentru menţinerea integrităţii membranei celulare, are acţiune antiinfecţioasă şi antitumorală, este indispensabil în procesele de regenerare celulară.
Este antioxidant, reglează nivelul de vitamina A, este important în dezvoltarea creierului.
Se găseşte în: seminţele de susan şi de dovleac, avocado, nuca de cocos, zmeură, caise, mure, curmale, fructele de pădure, rodii, sparanghel, usturoi, varză de Bruxelles, mazăre, spirulină, maca, polenul de albine, scoici, pâinea integrală, ouă.
Siliciu
Siliciul are un rol important în dezvoltarea sistemului osos, respirator şi vascular, este antitoxic şi remineralizant, este indicat în arterioscleroză, în hipertensiune arterială, astenii, demineralizări, oboseală cronică, îmbătrânire prematură, tuberculoză, boli de piele.
Se găseşte în: apa potabilă şi alimentele vegetale în general.
Nichel
Nichelul stimulează funcţiile ficatului şi ale pancreasului, este indicat în diabetul zaharat.
Se găseşte în: cerealele integrale, spanac, legume, pătrunjel, caise, fasolea verde, grâu, morcovi, struguri, varză, roşii.
Crom
Cromul este benefic în tratarea diabetului şi a bolilor cardiovasculare, contribuie la reducerea depozitelor adipoase şi la transformarea acestora în masă musculară.
Se găseşte în: drojdia de bere, salata verde, năsturel, păstârnac, cartofi, ceapă, ciuperci, fasole, căpşuni, orez brun, morcovi, uleiurile vegetale.
Litiu
Litiul în farmacologie se refera la ionul de litiu, Li+, folosit ca medicament. Litiul este folosit în sărurile chimicale de litiu, care sunt utilizate în primul rând în tratamentul tulburărilor bipolare, ca medicamente stabilizatoare ale stării emoţionale. În dereglările bipolare au un rol important în tratarea depresiei şi a maniei acute, instalate pe termen lung.
Se găseşte în: cartofi, legume, nuci, seminţe de in, ulei de rapiţă, crustacee şi unele specii de peşti.
Molibden
Molibdenul contribuie la asimilarea fierului şi la metabolizarea şi eliminarea din organism a substanţelor nocive. De asemenea, reglează metabolismul grăsimilor şi a glucidelor.
Se găseşte în: legumele cu frunze verzi, germenii de grâu şi cerealele integrale, coacăze, mazăre, fasole.
Seleniu
Seleniul este antioxidant şi anticancerigen, contribuie la realizarea respiraţiei celulare şi la absorbţia vitaminei E în organism. Menţine elasticitatea ţesuturilor.
Se găseşte în: nucile de Brazilia, nucile în general, fructele de mare, ouăle, germenii de cereale, usturoiul, ceapa, roşiile, tărâţele de grâu.
Dr. Cătălin Luca