Psihoplan.ro | Beneficiile psihoterapiei în viaţa fiecăruia dintre noi !

Cu toţii ne-am confruntat cel puţin o dată în viaţă cu o serie de provocări, precum: stres, depresie, schimbări emoţionale extrem de solicitante, însingurare, neîncredere în propria persoana sau în cei din jurul nostru. Oricât de banale ar părea aceste provocări, pe termen lung ele ne pot afecta extrem de mult, iar pentru a le depăşi avem nevoie de suport psihologic specializat. Mai precis, avem nevoie de cineva care să ne asculte temerile, să ne sprijine şi să ne ajute să le depăşim, iar în acelaşi timp să ne ajute să ne descoperim pe noi şi să devenim mai puternici şi mai plini de viaţă.

Dacă în alte ţări, vizitele la psiholog ori psihoterapeut sunt încurajate, românii sunt puţin mai reticenţi când vine vorba de psihoterapie, iar acest lucru este cauzat în mare parte de ideile preconcepute ori din frica de a nu fi judecaţi de cei din jurul lor.

Pentru că psihoterapia are o mulţime de beneficii de care cu toţii ne putem bucura, în continuare, alături de specialiştii de la Psihoplan.ro, vom discuta atât despre rolul şi avantajele psihoterapiei în vieţile fiecăruia dintre noi, cât şi despre rolul psihologului ori a psihoterapeutului în procesul de autocunoaştere, de dezvoltare personală şi profesională.

Ce este psihoterapia?

Deşi există o mulţime de definiţii ale psihoterapiei, căci în ziua de astăzi există foarte multe curente şi abordări în psihoterapie, în rândurile ce urmează vom încerca să îţi oferim o explicaţie cât mai clară. Atunci când discutăm de psihoterapie trebuie să avem în minte imaginea a doi oameni care comunică şi care îşi împărtăşesc temerile, fricile şi problemele fără frică de a fi judecaţi. De asemenea, nu este vorba doar despre cuvinte, căci psihoterapia este o atât o interacţiune verbală, cât şi nonverbală. Bineînţeles că trebuie să avem în vedere un cadru bine stabil şi, de asemenea, faptul că unul dintre aceşti doi oameni trebuie să aibă o pregătire de specialitate. Căci psihoterapia este o metodă de tratament care are scopul de a reduce sau de a elimina complet unele simptome, tulburări psihice, comportamente disfuncţionale ori stări de suferinţă psihosocială ori psihosomatică.

Cine poate apela la psihoterapie?

Psihoterapia nu este un tratament recomandat doar în anumite cazuri clasice, căci nu vorbim despre un medic care tratează o anumită boală cu ajutorul medicamentelor ori a chirurgiei. Astfel, toţi cei care îşi doresc să depăşească un eveniment traumatizant, precum pierderea cuiva drag, o boală ori o despărţire, cei care îşi doresc să îşi înfrunte fricile şi să se autocunoască şi autodepăşească atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional, dar cei care îşi doresc să depăşească anumite probleme de familie pot apela la ajutorul psihoterapiei. De asemenea, sunt unele cazuri în care recomandarea de a apela la psihoterapie vine din partea unui medic psihiatru.

Este important să menţionăm faptul că psihoterapia poate fi folosită şi că o metodă de autocunoaştere, de optimizare şi creşterea adaptabilităţii la situaţiile noi şi inconfortabile, o metodă care să ne ajute să evoluăm, să ne îmbunătăţim modul de a comunica cu cei din jurul nostru, de a ne exprima emoţiile, sentimentele, fricile, nevoile şi bineînţeles ca o metodă care să ne ajute să devenim mai maturi şi să ne asumăm responsabilitatea pentru acţiunile noastre.

Durata psihoterapiei

Fiecare persoană are nevoie de un anumit interval de timp pentru vindecare, astfel încât sesiunile se pot întinde pe parcursul câtorva luni sau pe parcursul a mai multor ani. De asemenea, să nu uităm că terapia presupune crearea unei relaţii de comunicare profundă, care să aibă la baza încrederea reciprocă dintre pacient şi psihoterapeut. Prin urmare, durata terapiei depinde de mai mulţi factori, precum:

  • Particularitatea problemelor şi a dificultăţilor întâmpinate de pacient;
  • Ritmul pacientului de a căpăta încredere în interlocutorul său;
  • Ritmul pacientului de a înţelege problema cu care se confruntă.

Reuşita unui proces terapeutic are la baza relaţia dintre pacient şi terapeut, o relaţie care are trebuie construită intr-un spaţiu de siguranţă emoţională. Şi nu, nu ne referim aici la un spaţiu precum o cameră, ci la un spaţiu sigur susţinut de acceptare, înţelegere, empatie şi susţinere. De asemenea, reuşita unei terapii ţine şi de abilităţile terapeutului. Dacă îţi doreşti să afli mai multe informaţii despre ce presupune o şedinţă de psihoterapiei accesează https://www.psihoplan.ro/.

Beneficiile psihoterapiei

Beneficiile psihoterapiei se extind dincolo de depăşirea unui moment critic, traumatizant, căci sta în firea noastră, a oamenilor, să ne dorim să fim fericiţi, să ne înţelegem pe noi, dar şi propriile noastre obiective.

Astfel, pe lângă depăşirea unui moment traumatizant sau şi dincolo de a ţine sub control unele tulburări psihice ori comportamente disfuncţionale, psihoterapia aduce şi următoarele beneficii:

  • Pacientul îşi dezvoltă capacitatea de a se înţelege pe sine, de autocunoaştere şi autodepăşire;
  • Pacientul îşi dezvoltă capacitatea de a-şi înţelege mai bine propriile obiective şi de a găsi calea cea mai bună de a le atinge;
  • Pacientul îşi va îmbunătăţi modul de a comunica cu cei din jurul său.

 

Rolul psihoterapeutului (Simona Constantin)

Putem spune fără dar şi poate că psihoterapeutul este călăuza care ajută pacientul să ajungă acolo unde acesta îşi doreşte. Dar drumeţia nu este numai lapte şi miere, căci presupune multă muncă din partea pacientului. Acesta trebuie să îşi cunoască fricile, temerile, adevăratele probleme, să le accepte şi mai apoi să îşi dorească să le înfrângă şi să îşi ofere singur posibilitatea de a excela şi de a beneficia de o viaţă mai bună şi mai liniştită.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata