Beneficiile automatizării proceselor de transport

În ultimii ani, dezvoltarea și specializarea componentelor lanțului de aprovizionare (supply chain) au evidențiat din ce în ce mai mult importanța logisticii în societatea de astăzi, iar eficiența și viteza au devenit unele dintre cele mai apreciate atribute ale operatorilor economici. 

Dar cum ajungi să ai un business de succes, cu operațiuni derulate rapid și eficient? Simplu! Optimizându-ți activitatea. Și nu oricum, ci prin automatizare!! Nevoia actuală de a controla automat procesele de lucru explică de ce aplicațiile software cu aplicabilitate în domeniul gestionării componentelor supply chain au câștigat din ce în ce mai multă popularitate în întreaga lume. 

Referindu-ne la sectorul transporturilor, remarcăm că orice companii de profil (de transport, curierat sau casă de expediții) și clienții acestora pot obține o serie de beneficii însemnate dacă derulează operațiuni coordonate de aplicațiile software specifice.

Automatizarea operațiunilor sau etapelor fluxurilor de lucru înseamnă implementarea unor sarcini sau pași procedurali selectați utilizând programe de calculator sau algoritmi definiți în funcție de specificul afacerii. Faptul că aplicațiile software preiau anumite “atribuții” le permite angajaților să economisească un timp prețios pe care îl pot dedica îndeplinirii unor sarcini mai importante, ce le aduc clienților mai multe beneficii. 

Această abordare nu numai că îmbunătățește calitatea serviciilor prestate și crește satisfacția clienților, dar reduce și costurile organizaționale, sporește eficiența operațională și minimizează stresul la locul de muncă. Astfel, chiar și clienții primesc servicii profesionale complete.

Ce este automatizarea afacerilor aplicată în managementul transporturilor

Când vorbim despre automatizare în industria de transport, ne referim la implementarea tuturor funcționalităților disponibile în tehnologia unui sistem de management al transportului. Soluțiile software cu aplicabilitate în acest domeniu gestionează eficient operațiunile derulate de angajații din cadrul departamentelor de transport marfă. 

Această automatizare, care are întotdeauna în vedere necesitățile logistice specifice domeniului, se traduce prin eliminarea introducerii și procesării manuale a datelor aferente comenzilor de transport și a curselor efective. Aplicațiile software generează automat notificări care pot preveni erori ulterioare și asigură actualizarea în timp real a informațiilor esențiale.

Vom descrie în continuare câteva dintre cele mai importante beneficii ale automatizării în industria de transport.

Reducerea numărului de erori costisitoare

Introducerea manuală a datelor poate duce la adăugarea în sistem a unor informații greșite. Funcțiile de automatizare a fluxurilor de lucru, cum ar fi gestionarea mărfii în depozit prin sistemul ERP sau WMS, sau a livrărilor (prin stabilire rute, calcul automat al costurilor de transport pentru fiecare cursă în parte etc.) în aplicații de tip TMS, te vor scăpa de astfel de griji. 

Unele erori rezultate în urma introducerii manuale a unor date incorecte legate de comenzile de transport contribuie clar la creșterea costurilor de expediere, deoarece apar, de exemplu, curse suplimentare de retur marfă în cazul livrării unor produse nesolicitate sau necorespunzătoare, sau curse multiple pentru livrări la aceeași adresă în cazul unor grupaje inadecvate.  

Îmbunătățirea relațiilor cu clienții

Cât costă să pierzi un client? Ai putea spune “Depinde de importanța clientului”. Practic, însă, orice client contează. Și dacă satisfaci exigențele celor mai importanți clienți, nu vei risca nici pierderea lor, nici a celorlalți, ci dimpotrivă! 

Cu aplicații proiectate conform specificațiilor tale personalizate, care au funcționalități pentru urmărirea mărfurilor în timp real, preluarea acestora de la depozit, identificarea mijloacelor de transport adecvate disponibile și contabilitatea mărfurilor, tu vei ști tot ce îți trebuie legat de livrare. 

In plus, și clienții tăi vor ști exact cât va costa marfa, când va fi livrată la destinație și cât vor plăti pentru transport. Mai mult, dacă organizarea transporturilor e făcută automat, marfa comandată ajunge în cel mai scurt timp și în condiții optime la destinație. În aceste condiții, nu numai tu, ci și clienții vor fi mult mai mulțumiți.

Acces la date privind transportul în timp real

Când ai acces la date de transport în timp real, ești mai bine pregătit pentru luarea unor hotărâri mai bune, deoarece cunoști tendințele din industrie și istoricul tuturor curselor efectuate. Consultând informațiile stocate în baza de date a aplicațiilor poți afla, de exemplu, atât timpii, cât și distanțele de deplasare. 

Acest lucru îți oferă inclusiv posibilitatea să optezi pentru optimizarea distanțelor de livrare. Accesul la date valoroase aflate la îndemână, prin simpla apăsare a unui buton, îți permite să vezi o imagine de ansamblu a efectelor acțiunilor tale și te ajută să iei decizii de afaceri mai informate pe viitor.

Control organizațional

Prin automatizare poți recâștiga controlul asupra gestionării transportului de marfă, a costurilor și a riscurilor, utilizând aplicații care asigură rutare optimizată și prezintă setări personalizate în funcție de nevoile companiei tale.

Printr-un sistem automat de gestiune a mărfurilor și transporturilor, vei putea obliga utilizatorii, atât interni, cât și externi, să respecte toate regulile necesare pentru o expediere eficientă și rentabilă. Merită reținut, însă, că o soluție software de acest tip este proiectată și implementată  doar de experți cu experiență în logistică, după o analiză atentă a etapelor care trebuie automatizate.

Scalabilitate și viteză

Dacă funcționalitățile soluției corespund necesităților impuse de activitățile de livrare, nu vei mai avea nevoie de resurse suplimentare pentru  gestionarea departamentelor logistice, de marfă și de transport, chiar dacă afacerea ta crește. Pe măsură ce compania livrează mai multe mărfuri, sistemul automat îți permite să introduci cu ușurință noi parametri, noi utilizatori și să gestionezi tot fără probleme. 

Hai sa dăm un exemplu! Prin funcționalitatea de contabilizare a mărfurilor, toate facturile de transport sunt calculate automat, indiferent de numărul lor, și sunt ordonate pe categorii. Astfel, munca directorului financiar devine mult mai ușor de gestionat.

Pe scurt, automatizarea proceselor de transport este o modalitate perfectă pentru a crește eficiența companiei tale și a economisi resurse financiare semnificative. În plus, implementarea unei soluții software te va ajuta să faci față cu succes situațiilor neprevăzute și va contribui cu siguranță la creșterea satisfacției clienților tăi actuali și, de ce nu, viitori.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata