Bolile grave care se pot manifesta prin durere în piept. Metode moderne de diagnostic și tratament

Angina pectorală sau durerea intensă în piept poate să apară din mai multe cauze, iar deseori este semnul unor afecțiuni grave. De aceea, orice durere în piept care apare brusc și nu dispare în scurt timp trebuie să ne trimită de urgență la un medic cardiolog, pentru consultație.

Deseori, durerea în piept este percepută mai curând ca o indigestie, un disconfort la nivelul stomacului. Alteori, durerea radiază spre umeri, brațe, ceafă sau spate. Angina pectorală nu este o boală în sine, ci simptomul unor afecțiuni cardiovasculare. 

Boli cardiovasculare care se manifestă prin angină pectorală

Cel mai frecvent, acest tip de durere apare ca semn al bolii coronariene, atunci când arterele de la nivelul inimii sunt îngustate sau chiar blocate de depuneri de grăsime. Fenomenul se numește ischemie și, dacă arterele nu sunt deblocate la timp, se poate ajunge la atac de cord și la deces. 

La femei, angina poate să apară ca simptom al unei alte afecțiuni – boala coronariană microvasculară, care înseamnă afectarea vaselor de sânge mai mici de la nivelul inimii. De asemenea, alte posibile cauze ale durerii în piept pot fi: 

  • stenoza aortică (îngustarea valvei aortice), 
  • cardiomiopatia hipertrofică (boală a mușchiului inimii), 
  • pericardita (infecție a țesutului din jurul inimii), 
  • disecția de aortă (ruperea aortei).

Investigații și tratament

Orice durere puternică în piept trebuie să fie investigată de către un medic cardiolog. În acest fel, specialistul va afla care este cauza anginei și va putea stabili diagnosticul și tratamentul necesar. Cele mai frecvente investigații includ realizarea unei electrocardiograme, pentru a verifica ritmul cardiac, dar și a unei ecografii cardiace, care poate să arate structura inimii. În cazuri foarte grave, poate fi necesar tratament medical de urgență, pentru a preveni declanșarea unui atac de cord.

În mod normal, tratamentul pentru angina pectorală poate să includă administrarea unor medicamente, dar și proceduri medicale minim invazive. Una dintre cele mai utilizate și eficiente soluții este angioplastia. Prețul unei angioplastii coronariene este accesibil, iar procedura presupune lărgirea arterelor de la nivelul inimii, care au fost îngustate sau blocate de depuneri de calciu, colesterol și placă de aterom. 

În timpul intervenției, medicul face o puncție la nivelul arterei femurale și introduce un cateter (sondă subțire, prevăzută în vârf cu balon și/sau stent) până la nivelul arterelor coronare. Apoi injectează o substanță de contrast, pentru a vizualiza circulația sângelui, iar zonele în care există un blocaj sau o îngustare vor fi lărgite folosind un balon sau un stent metalic. Întreaga procedură durează cel mult o oră și se realizează cu anestezie locală.

Alte cauze posibile ale durerii în piept

Nu orice durere intensă în piept este provocată de o boală cardiovasculară, de aceea este important ca un medic să descopere cât mai repede cauza problemei.

Uneori, angina pectorală poate fi provocată de:

  • Embolie pulmonară (blocaj la nivelul unei artere pulmonare)
  • Infecție pulmonară
  • Atac de panică.

Prin urmare, durerea intensă în piept poate fi semnul unei boli grave, care necesită tratament de urgență. De aceea, este obligatoriu că ajungem la medic cât mai repede, pentru a descoperi cauza anginei pectorale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner