Simptome care trebuie să te trimită urgent la un medic neurochirurg

Neurochirurgia se referă la tratamentul chirurgical al unei afecțiuni la nivelul creierului, al maduvei spinarii si a nervilor periferici.

In unele situatii insa, inainte de a trece la tratamentul chirurgical, specialiștii se vor asigura că au fost încercate toate metodele terapeutice nonchirurgicale, precum tratament igienodietetic, tratament farmacologic sau kinetoterapie, in cazuri selectionate.

În general, planul de tratament neurochirurgical implică de multe ori o combinație de metode chirurgicale și nechirurgicale, acestea fiind alese în funcție de fiecare caz în parte și personalizate pentru fiecare pacient.

Medicii neurochirurgi pot trata o varietate mare de afecțiuni ale sistemului nervos central si periferic, printre care tumorile cerebrale, anevrismele cerebrale, accidentul vascular cerebral hemoragic, traumatismele craniene si patologiile coloanei vertebrale.

Deoarece această formă de tratament este disponibilă și la noi în țară, pentru consultații de neurochirurgie este recomandat să apelezi la un specialist în acest domeniu dacă prezinți anumite simptome ieșite din comun, persistente sau care s-au agravat odată cu trecerea timpului.

3 simptome importante care nu trebuie ignorate

Deoarece toate aceste simptome pot avea mai multe cauze, multe persoane aleg să aștepte sperând că acestea vor trece de la sine, riscând astfel apariția complicațiilor și agravarea simptomelor deja curente.

Dureri de cap

Toata lumea prezintă dureri de cap din când în când și la fel ca orice alte dureri, acestea pot fi cauzate de mai mulți factori.

Chiar dacă majoritatea persoanelor prezintă câte un episod de cefalee inconstant, sunt anumite situatii specifice in care este imperioasa prezentarea la medic (fie neurolog, fie neurochirurg) si efectuarea unor investigatii suplimentare, anume cefaleea nou instalată (o durere nouă, care este frecventă, fără istoric anterior de durere), cefaleea de intensitate foarte crescută, cefaleea cunoscută care își schimbă tiparul (localizarea, frecvența de survenire sau severitatea), cefaleea care se asociaza cu semne neurologice (precum somnolență, redoare de ceafă, deficit motor, tulburare de vedere etc) sau cefaleea care raspunde suboptimal sau care nu raspunde la tratamentul de durere.

 

Dureri la nivelul gâtului sau spatelui

Dacă suferi de durere cronică sau severă la nivelul gâtului sau spatelui, faptul că trebuie să fii consultat de un neurochirurg nu este tot timpul atât de clar, pentru că durerea poate fi cauzată de diferite afecțiuni, multe dintre ele necesitând un tip diferit de tratament.

Cu toate acestea însă, există câteva semnale de alarmă pe care ar trebui să le iei în considerare cu privire la durerea suferită de tine și anume:

  • Tratamentul antialgic nu are efect – Dacă simptomele de durere nu sunt ameliorate în urma administrării tratamentului antialgic atunci este recomandat un consult neurochirurgical.
  • Kinetoterapia nu oferă ameliorarea dorită – În general, kinetoterapia nu este menita să ofere rezultate imediate. Cu toate acestea însă, dacă simptomele durerii persistă după mai multe săptămâni de kinetoterapie, atunci ar trebui să iei în considerare un consult neurochirurgical.
  • Simptome care trebuie tratate urgent – Dacă durerea iradiază la nivelul membrului superior sau inferior și mai ales daca este acompaniată de amorțeală sau slăbiciune a acestuia, atunci simptomele pot fi un semn de compresie a rădăcinilor nervoase, condiție care trebuie evaluata imediat.

Slăbiciune musculară

Slăbiciunea musculară pentru care ar trebui să apelezi la un consult specializat nu este la fel ca slăbiciunea prezentată după efort fizic prelungit sau ridicarea unor greutăți prea mari.

Ar trebui să consulți un specialist dacă slăbiciunea musculară a apărut fără niciun motiv, si mai ales daca este focala si brusc instalata.

Toate aceste simptome ar putea fi cauzate de afecțiuni serioase precum accidentul vascular cerebral sau alte afecțiuni ale sistemului nervos.

Dacă prezinți simptomele menționate mai sus dar nu le consideri încă un motiv de îngrijorare, este recomandat să le menționezi totuși medicului de familie în cadrul unei consultații de rutină, iar acesta va recomanda vizita la un specialist neurochirurg sau neurolog, dacă este cazul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata