Cum să-ți alegi cea mai bună hotă pentru bucătărie

Într-o bucătărie modernă, hota este un accesoriu care nu are voie să lipsească, având un dublu rol. Astfel, pe lângă eliminarea mirosurilor de mâncare, o hotă eficientă protejează și pereții de formarea igrasiei și mucegaiului, absorbind aburii care pot provoca astfel de probleme. Nu în ultimul rând hota are și un rol decorativ, contribuind la aspectul general al bucătăriei.

Alegerea hotei se face ținând cont de anumite criterii, atât de ordin practic cât și estetic, iar în cele ce urmează își arătăm care sunt acestea.

Puterea sau capacitatea de absorbție

Atunci când îți comanzi o hotă, trebuie să cunoști exact dimensiunile bucătăriei, pentru că dispozitivul trebuie să fie suficient de puternic pentru a face față volumului încăperii. Puterea hotei se traduce prin capacitatea de absorbție, iar cu cât zona de gătit este mai vastă, cu atât ai nevoie de o hotă mai puternică. Există o formulă simplă prin care poți afla care este capacitatea optimă a unei hote pentru bucătăria ta, fiind suficient să înmulțești cu 10 volumul încăperii. În caz că nu știai, poți afla volumul bucătăriei înmulțind lungimea cu lățimea și cu înălțimea.

În cazul în care bucătăria este de tip open space, este recomandată o hotă cu o putere de cel puțin 600 de metri cubi pe oră.

Dimensiunea spațiului de gătit

Fie că folosești un aragaz sau o plită, dimensiunea hotei trebuie să fie întotdeauna puțin mai mare decât cea a zonei de gătit, pentru ca aparatul să absoarbă eficient mirosurile de mâncare și aburul. Ținând cont de acest lucru, trebuie să măsori apoi dimensiunea spațiului disponibil în zona de gătit, având grijă să alegi o hotă care să poată fi ușor instalată în acea zonă.

Modul în care se face evacuarea

În acest caz, ai la dispoziție două variante, opțiunea pentru fiecare dintre ele făcându-se în funcție de tipul bucătăriei și de accesul la o gură de evacuare.

  • Hota cu evacuare – este recomandat să o instalezi cât mai aproape de o fereastră sau de un perete exterior, în care va fi amplasată gura de evacuare. Hota este legată de această gură printr-un burlan care asigură eliminarea în exterior a aburului și particulelor reziduale. În același timp, grăsimea și mirosurile sunt reținute de un filtru, care trebuie curățat și înlocuit periodic.
  • Hota cu recirculare – este cea mai bună opțiune în situația în care nu poți asigura accesul la o gură de evacuare, caz în care aerul viciat este atras în dispozitiv, unde este curățat cu ajutorul unui filtru, pentru a fi apoi eliberat înapoi în încăpere. Este mai puțin eficientă decât hota cu evacuare, iar filtrul trebuie înlocuit mai des decât în cazul acesteia.

Tipuri de hote

Există trei categorii principale de hote, în cadrul fiecăreia încadrându-se mai multe tipuri de aparate.

  • Hote suspendate – Se instalează deasupra plitei, putând fi atașate de un dulap de bucătărie suspendat sau direct de tavan. În general, hotele din această categorie nu au o putere foarte mare, funcționând pe principiul de recirculare a aerului. Prin urmare sunt ideale pentru bucătăriile mici, cu o zonă de gătit restrânsă.
  • Hote încorporabile – Se montează tot deasupra aragazului sau plitei doar că în cazul acesta sunt încorporate în mobilier, ceea ce punctează foarte bine la capitolul estetic. Există și varianta de hote încorporate extensibile, care sunt ascunse atunci când nu sunt folosite și se extind doar când este nevoie de ele.
  • Hote cupolare – au un design modern și ergonomic, încadrându-se perfect în orice tip de bucătărie. Hota profesională de perete se încadrează în această categorie, ca și celelalte hote care se atașează de perete și care sunt cele mai populare modele. Alături de acestea, mai există și hote tip insulă, ideale pentru bucătăriile cu zona de gătit amplasată în mijlocul încăperii.

Nu în ultimul rând, atunci când îți alegi o hotă, este bine să acorzi atenție și nivelului de zgomot al motorului, care ar trebui să fie unul cât mai scăzut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner