Google versus Oracle: Curtea Supremă declară corectă copierea codurilor Google

În Curtea Supremă SUA s-a încheiat o bătălie ce a durat zece ani pentru codul copiat în sistemul de operare Android Google.

Oracle, un alt titan tehnologic, a dat în judecată Google în 2010 pentru încălcarea drepturilor de autor asupra a ceea ce a spus că a fost copiat codul computerului.

Android este acum utilizat în aproximativ 70% din smartphone-urile globale și daunele ar fi putut ajunge la miliarde.

Dar Curtea Supremă a lăsat-o pe Google să înceapă, anulând decizia unei instanțe inferioare că a încălcat drepturile de autor.

Instanța a decis șase-două în favoarea Google.

În discuție a fost dacă utilizarea de către Google a API-ului Java Oracle – un „element de construcție” utilizat pe scară largă pentru programatori – a fost considerată „utilizare corectă” în conformitate cu legea drepturilor de autor din SUA.
Dacă ar fi fost, faptul că Google a fost acuzat că a copiat peste 11.000 de linii de cod nu ar conta.

Judecătorul Stephen Breyer, în opinia sa scrisă, a spus că „a permite aplicarea drepturilor de autor ale Oracle aici ar risca să dăuneze publicului”.

Citeste si:  Ce suma a primit un student care a detinut domeniul google.com

Atât de mulți programatori au folosit și au avut cunoștințe profunde despre elementele de bază ale Oracle, încât o astfel de mișcare ar transforma codul computerului într-o „încuietoare care limitează creativitatea viitoare a noilor programe”. „Oracle singur ar deține cheia”, a avertizat el.
Oracle a arătat clar că este în dezacord ferm cu hotărârea instanței, spunând că a sporit puterea Google în continuare și a afectat capacitatea altor companii de a concura.

„Au furat Java și au petrecut un deceniu în litigii, așa cum poate doar un monopolist”, a declarat Dorian Daley, consilierul general al companiei, într-un comunicat.

„Acest comportament este exact motivul pentru care autoritățile de reglementare din întreaga lume și din Statele Unite examinează practicile comerciale ale Google”.

Între timp, Google a luat decizia ca pe o victorie pentru industria software, în ansamblu.

„Decizia de astăzi a Curții Supreme din Google vs Oracle este un mare câștig pentru inovație, interoperabilitate și informatică”, a scris Ken Walker, vicepreședintele senior al companiei pentru afaceri globale.

„Mulțumim inovatorilor, inginerilor de software și specialiștilor în drepturi de autor din țară pentru sprijinul acordat”.

Citeste si:  Cu o valoare a investiţiei de 800.000 de euro, Sphera Franchise Group inaugurează un nou restaurant KFC în Italia

Majoritatea judecătorilor au fost de acord că, copierea de către Google a codului Java – în modul particular în care a fost folosit – a fost „o utilizare corectă a acelui material”.

Dar judecătorii nu au fost de acord cu privire la modul de aplicare a legii tradiționale a drepturilor de autor la codul computerului.

Justice Breyer, scriind pentru majoritate, a recunoscut că este „dificil să aplici conceptele tradiționale ale dreptului de autor în această lume tehnologică”.

Însă, într-o opinie diferită, judecătorul Clarence Thomas a scris că a permite utilizarea corectă pur și simplu pentru că permite crearea de noi produse redefinește ideea.

„Această nouă definiție eviscerează drepturile de autor”, a avertizat el.

De asemenea, el s-a plâns că majoritatea au decis să nu se pronunțe dacă codul este protejat prin drepturi de autor, salvând în schimb întrebarea pentru o altă zi și bazându-se în schimb pe utilizarea corectă.

„Majoritatea nu-și poate echilibra analiza de utilizare echitabilă fundamental defectuoasă cu o constatare că declararea codului este protejată prin drepturi de autor”, a scris el despre colegii săi.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner