Bogdan Aurescu: Summitul NATO de la Madrid a decis crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic

36

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre decizia luată la Summitul de la Madrid, prin care s-a dispus ca anumite echipamente militare vor fi repoziționate din România. Totodată, ministrul a vorbit și despre prezența militarilor NATO în România.

Astfel, ministrul de externe a declarat, duminică seara, că la Summitul NATO de la Madrid, s-a decis crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv în grupul de luptă din România.

5.000 de militari NATO, în România

În afirmaţiile sale, „Avem în acest moment, în România, aproximativ 5.000 de militari NATO. Una dintre deciziile importante luate la Summitul NATO din martie, cel de dinaintea Summitului de la Madrid, a fost  crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv în grupul de luptă din România, cel care este condus de Franţa. În cadrul acestui grup de luptă există militari francezi, belgieni, luxemburghezi, olandezi, la care se adaugă prezenţa militară americană. În jur de 5.000 de militari aliaţi, împreună cu tehnica de luptă aferentă sunt deja în România.”, a declarat Bogdan Aurescu.

Mai multe echipamente militare vor fi repoziționate în România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a ținut să precizeze că Grupul de luptă conceput iniţial ca fiind un batalion, va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă.

Astfel, „La summitul de la Madrid a mai fost luată o decizie importantă, şi anume de consolidare şi eficientizare, în continuare, a securităţii flancului estic. Asta înseamnă că Grupul de luptă care iniţial a fost conceput ca având nivel de batalion va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă.

Asta nu înseamnă că toţi aceşti militari vor fi prezenţi tot timpul în România. Asta înseamnă, însă, că trebuie să lucrăm de aici înainte pentru implementarea acestei decizii a Summitului de la Madrid, în aşa fel încât să creştem acest grup de luptă la nivel de brigadă prin alocarea clară de forţe suplimentare, care, dacă este nevoie, vor veni în România. Oricum ei vor veni în România pentru exerciţii şi pentru interoperabilitate cu ceilalţi militari aliaţi.

De asemenea, conform deciziei Summitului de la Madrid, va trebui să repoziţionăm echipamente în România. Mai sunt şi alte măsuri ce urmează să fie luate. Sunt o serie de măsuri care nu se bazează doar pe prezenţă militară sporită, ci are în spate un set întreg de elemente care consolidează şi eficientizează apărarea pe flancul estic.”, a mai spus ministrul Bogdan Aurescu, la Digi24.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro